Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
U.S. Steel a odbory sa dohodli na odmene pre dlhodobých zamestnancov. Dostanú 12 mesačných platov
Zdielať na

U.S. Steel a odbory sa dohodli na odmene pre dlhodobých zamestnancov. Dostanú 12 mesačných platov

U.S. Steel a odbory sa dohodli na odmene pre dlhodobých zamestnancov. Dostanú 12 mesačných platov

KOŠICE / Vedenie U.S. Steel Košice (USSK) a odborári podpísali dodatok ku kolektívnej zmluve, kde sa dohodli na výške jednorazovej odmeny pre zamestnancov pracujúcich v USSK minimálne desať rokov, ktorí sa rozhodli dobrovoľne odísť z firmy.

Jednorazová odmena pri dobrovoľnom odchode by mala tvoriť 12 mesačných platov. Pre agentúru SITA to potvrdil predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Juraj Varga. „Dohodli sme sa v rámci motivačného programu na jednorazovej odmene pre zamestnancov, ktorí majú odpracovaných v U.S. Steel minimálne desať rokov a dobrovoľne sa prihlásia,“ uviedol Varga.

Ako ďalej dodal, odstupné bolo dohodnuté vo výške dvanástich mesačných platov a bude tiež odstupňované podľa počtu mesiacov do dovŕšenia dôchodkového veku daného zamestnanca. Záujemcovia o dobrovoľný odchod majú možnosť prihlásiť sa v období od 7. do 21. augusta, nie všetkým však musí spoločnosť vyhovieť. "Veľmi dôležité je tiež to, či ich nadriadení v rámci jednotlivého divízneho závodu alebo útvaru pustia. Výhradné právo o tom rozhodovať má totiž zamestnávateľ, to znamená príslušný manažér na danom útvare," povedal Varga.

Dohodu potvrdilo aj vedenie USSK. "Môžem potvrdiť, že sme dospeli k dohode, tento dodatok umožní odchody zamestnancov za podmienok, ktoré budú podstatne výhodnejšie, než určuje Zákonník práce, uviedol hovorca USSK Ján Bača.

Prepustiť chcú 2 500 ľudí 

Vedenie USSK v piatok 19. júla oznámilo, že v období do konca roka 2021 zníži počet zamestnancov pracujúcich v U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločnostiach o 2 500 ľudí. Urobili tak v súvislosti so situáciou na trhu s oceľou v Európe, ktorá sa nezlepšuje.

V druhej polovici júna oznámila spoločnosť znižovanie výroby železa a ocele odstavením jednej z troch vysokých pecí a od 1. mája sa v USSK pracuje v štvordňovom pracovnom týždni. V košickom U.S. Steel pracuje takmer 12 tisíc zamestnancov. Podnik patrí do americkej korporácie U.S. Steel.

Ministerstvo práce navrhuje zvýšiť minimálnu mzdu na 580 eur. Robert Fico však prišiel s vyššou ponukou: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy