Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako ďalej s našou najväčšou automobilkou, zisťoval minister priamo v Nemecku
Zdielať na

Ako ďalej s našou najväčšou automobilkou, zisťoval minister priamo v Nemecku

BRATISLAVA / Slovensko bude čeliť v budúcom rokom veľkej výzve. Jeden z najväčších zamestnávateľov u nás už v tomto roku prepustí spolu 3.000 pracovníkov a aby udržal zamestnanosť, potrebuje kľúčový model. Do nemeckého Wolfsburgu preto nedávno odletel minister hospodárstva Peter Žiga a dnes predstavil súbor nových opatrení.

Volkswagen na Slovensku od roku 1991 preinvestoval 4 a pol miliardy eur a vyrobil 5 a pol milióna áut, z toho cez 400 tisíc minulý rok a zamestnával cez 14 tisíc ľudí. Najmä v posledných rokoch neprešiel dlhší čas, aby sa niečo nové neotvorilo, alebo nezainvestoval nejaký miliónik. Okrem rôznych hál a nových modelov predstavili v Stupave v roku 2017 aj najväčšiu 3-D tlačiareň na svete na kov. Neprešli však ani dva roky a unikátna tlačiareň už nie je v Stupave.

"Po prvotných testoch a zábehu bolo rozhodnuté, že z hľadiska koordinácie, know-how a podobne ju presunieme do Wolfsburgu," vyhlásila Karen Kutzner, finančná riaditeľka VW Slovensko.

Fuč nie je len 3-D tlačiareň zo Stupavy, ale aj na svoju chvíľu čaká aj táto hala, kde sa robili staré modely SUV koncernu. Volkswagen najprv začiatkom roka oznámil, že sa postupne rozlúči s 3000 spolupracovníkmi - agentúrnymi.

"Toto číslo 3000 by sa už nemalo meniť a platí naďalej," povedal riaditeľ VW Slovensko Oliver Grünberg. 

Závod zrušil dve zmeny aj v oboch svojich segmentoch a teraz napäto čaká na nový model, najmä elektrický. Problémom, ale je, že v Nemecku si silné odbory presadili elektromobilitu doma. Scenárov je podľa Olivera Grünberga teraz viacero: "Je ich menej ako desať a viac ako dva, ale viac zo mňa nedostanete."

Čo však nový šéf fabriky vie je, že Volkswagen musí na Slovensku zefektívniť svoju výrobu o 30 percent, inak môže zabudnúť na nové modely. Grünberg nezabudol nechať odkaz ani našej vláde, že Nemci by uvítali lepšie podnikateľské prostredie. A naša vláda je v pozore.

Potom, čo sa prednedávnom z Wolfsburgu vrátil premiér s ministrom hospodárstva, dnes prichádzajú novinky. Jedným z 21. opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia je aj to, že sa napríklad nebudú meniť zákony počas roka. Podobne ako dnes v Bratislave sa nám minulý týždeň vyjadril aj najvyšší šéf koncernu PSA, ktorý si doletel pozrieť ako mu fachčí fabrika v Trnave.

"Chceme mať nejakú jasnú predstavu, takže všetko, čo mení zákony rýchlo, mení biznis model a možnosť nachystať sa na to," povedal Carlos Tavarres, šéf PSA Groupe.

Pre Bratislavu teda pôjde o kľúčový rok a keby nevyšiel jeden zo scenárov od dvoch do desiatich, tak by to mohla byť vcelku pohroma pre slovenský trh práce. 

Situáciu môžu ďalej komplikovať aj prípadné štrajky zamestnancov, ako tento nedávny:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy