Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
V priemyselnom parku by malo nájsť prácu 1500 až 2000 ľudí
Zdielať na
Ekonomika

V priemyselnom parku by malo nájsť prácu 1500 až 2000 ľudí

Zdroj: Davie Green/ilustračné

Mesto Banská Bystrica očakáva príchod prvých investorov do svojho priemyselného parku Šalková v tomto roku.

Mesto Banská Bystrica očakáva príchod prvých investorov do svojho priemyselného parku Šalková v tomto roku.

Ako povedal predseda predstavenstva mestskej akciovej spoločnosti MBB Ľubomír Bobák o možnosť investovať v Banskej Bystrici prejavilo od začiatku tohto roka jedenásť slovenských a zahraničných investorov. "V tomto roku očakávame príchod nových investorov, nakoľko každý mesiac rokujeme s troma až štyrmi potenciálnymi investormi. Mesto očakáva, že po naplnení priemyselného parku by mohlo v Banskej Bystrici vzniknúť od 1 500 do 2 000 nových pracovných miest."

Potenciálni investori sú z oblasti strojárskeho priemyslu a energetiky. "Nejde však o strategických investorov. Bližšie informácie o investoroch zatiaľ poskytovať nebudeme," dodal Bobák.

Podľa neho je v súčasnosti ťažké povedať, koľko by mohli investori v priemyselnom parku preinvestovať a koľko by mohli vytvoriť pracovných miest. "Do schválenia a nadobudnutia právoplatnosti územného rozhodnutia a podpisu kúpno-predajnej zmluvy s investormi nebudeme zverejňovať z obchodného hľadiska žiadne konkrétne údaje o investoroch," zdôraznil Bobák.

Celková plocha priemyselného parku Šalková v Banskej Bystrici predstavuje 69 hektárov. Mestská spoločnosť MBB, ktorá manažuje príchod investorov, pritom vlastní plochu 36 hektárov, ktorá je okamžite pripravená pre potreby potenciálnych investorov.

Zvyšnú plochu o rozlohe 33 hektárov vlastnia súkromní vlastníci. V súčasnosti v priemyselnom parku neinvestovala žiadna spoločnosť. "Nakoľko projekty infraštruktúry priemyselného parku sú v štádiu projektovej prípravy a schvaľovacieho procesu pre územné rozhodnutie, v parku v súčasnosti nie je žiadna firma, nie je preinvestovaná ani koruna a nie je vytvorené ani jedno pracovné miesto," zdôvodnil Bobák.

Mesto očakáva vydanie stavebného povolenia v septembri až októbri tohto roku, a tak isto po zbere poľnohospodárskych plodín začatie stavebných prác na infraštruktúre parku.

Zdielať na

Najčítanejšie správy