Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nový web ministerstva práce môže mladým pomôcť s výberom štúdia. Má ale chybičku krásy
Zdielať na

Nový web ministerstva práce môže mladým pomôcť s výberom štúdia. Má ale chybičku krásy

BRATISLAVA / Kde sa oplatí pracovať, koľko zarobíte a má perspektívu daný odbor študovať? Tieto informácie sa dozviete na novom webe ministerstva práce. Pomôcť má najmä mladým, ktorí sa chystajú na stredné a vysoké školy, ale tiež ich rodičom. Má to ale jednu malú chybu a o tej hovoril aj šéf OECD na Slovensku.

To, že sa trh práce nestretáva s ponukou škôl má pomôcť rozlúsknuť nový web ministerstva práce nazvaný - trendy práce. "Zistí podľa niekoľkých kritérií aké má šance. a aké dobré je rozhodnutie ísť študovať tento odbor," uviedol štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš. 

Je to praktická vecička, s ktorou sa treba trochu pohrať, ale potom tam vie človek zistiť množstvo potrebných informácií. "Uplatniteľnosť do budúcnosti v danom odbore, mzdový potenciál a ako rýchlo si absolvent daného odboru vie nájsť prácu," dodal Ondruš.

Stránka je detailne rozpracovaná a naozaj môže pomôcť rodičom a deťom. Má ale chybičku krásy. Prognózuje povolania len na päť rokov, a to môže byť v rýchlo meniacej sa dobe a pri robotizácii málo. Práve na toto upozorňoval na svojej utorňajšej návšteve slovenska aj šéf OECD. "Jedna štvrtina pracovnej sily na Slovensku nie je počítačovo zručná a tretina ľudí je ohrozená robotizáciou," uviedol generálny tajomník OECD José Ángel Gurría.

"Z pohľadu pridanej hodnoty je Slovensko stále na chvoste OECD," priznáva aj premiér Peter Pellegrini, aj keď bráni svoju vládu, ktorá je tu už dosť dlho na to, aby to zmenila, že za to môžu aj nadnárodné firmy, ktoré u nás dávajú gro práce. Korporácie si znalostnú ekonomiku hýčkajú vo svojich domovinách.

Aké presné povolania budú potrebné o desať pätnásť rokov nevedia momentálne ani na ministerstve práce. nedostatok ale priznávajú a bude snaha o nápravu. "Budeme rozširovať tú metodiku a zlepšovať ju, aby sme mohli zahrnúť aj čo sa stane o 25 - 30 rokov," uviedol manažér národného projektu prognózy vývoja trhu práce Ivan Láska. 


Ešte nedávno sa hovorilo o tom, že na Slovensku chýbajú strojári, stavbári či IT-čkári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy