Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Maľbu, ktorá mala skrášliť mesto, niekto zničil. Jej tvorcovia tušia, kto to bol
Zdielať na

Maľbu, ktorá mala skrášliť mesto, niekto zničil. Jej tvorcovia tušia, kto to bol

ŽILINA / Žiaci dvoch žilinských stredných škôl chceli skrášliť autobusovú zastávku s názvom „Bernolákova“. Neznámemu vandalovi sa ale ich snaha nepáčila. Študentov prekvapilo, akým spôsobom sa niekto pustil do ich maľby.

Na autobusovej zastávke namaľovali tohto jazykovedca originálnym spôsobom. Antona Bernoláka, ktorý bol evanjelický farár, obliekli do moderného šatu a obuli mu aj tenisky. "Chcel som spojiť históriu s tým moderným, aby sa to priblížilo mladým ľuďom," uviedol autor návrhu Viliam Mrázik.

S nápadom skultúrniť zastávku prišli nadšenci z gymnázia. "Zabezpečoval som priebeh financií, platenie, všetky papierové záležitosti," povedal manažér projektu Dominik Hrtánek. 

"Na vytvorenie tohto street-artového diela sa vyzbierali ľudia a bola to suma 900 eur," povedala učiteľka Gymnázia na Hlinskej ulici Katarína Laštíková. Študenti umeleckej školy vytvorili maľbu v máji minulého roka. Takže vo svojej pravej podobe vydržala trištvrte roka. Teraz sa do nej pustil niekto so sprejom v ruke.

Mladí autori majú svoje podozrenie, kto zrejme poškodil ich dielo. Rozhodne ale neuvažujú nad tým, že týmto prípadom budú zaťažovať políciu. Namiesto toho budúci umelci na jar opravia veľký červený nápis. Dúfajú, že vandal, ktorého neriešia, už potom nechá ich Bernoláka na pokoji.

Cudzie grafity v Senici poškodzoval chlapec so svojím otcom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy