Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Priemerný plat Slovákov je po prvý raz viac ako 1000 eur. Aké sú ale platy v jednotlivých krajoch?
Zdielať na

Priemerný plat Slovákov je po prvý raz viac ako 1000 eur. Aké sú ale platy v jednotlivých krajoch?

BRATISLAVA / Priemerná mzda Slovákov v minulom roku prvý raz prekonala magickú hranicu 1000 eur. Ide však o priemerný plat, a ten zvyšuje najmä Bratislava a lukratívne povolania.

Aj keď mzdy vlani nerástli rýchlo ako v roku 2017, tak podľa portálu platy.sk poskočili priemerne o 55 eur a prekonali tak historický míľnik. "Priemerný plat Slováka bol teda konkrétne v roku 2018 - 1035 eur," vyjadrila sa Nikola Richterová, hovorkyňa Profesia.sk. Ide pritom o hrubú mzdu bez rôznych odmien, či trinástych, štrnástych platov. Najhoršie platená desatina Slovákov má mzdu nižšiu ako 605 eur. Naopak tá najlepšie platená viac ako 1648 eur v hrubom.

Najhoršie vs. najlepšie platené zamestnania

Najhoršie platené sú upratovačky, pomocníci v kuchyni, či poštoví doručovatelia. Najväčší frajeri sú naopak IT pracovníci či piloti.

Platy rástli medziročne najviac v Trenčianskom a Žilinskom kraji. "Najmenej to rástlo v Prešovskom kraji, kde je aj najnižšia priemerná základná mzda," informovala ďalej Richterová. 

Rozdiel platov v Bratislavskom a Prešovskom kraji je naozaj priepastný.Kým 650 eur v hrubom majú na západe len zhruba 3%  ľudí, v Prešove a okolí je to takmer 25 percent. "Ten rozdiel medzi hlavným mestom a zvyškom sa znižuje, ale musíme povedať, že sa znižuje ako by sme si predstavovali," poznamenala hovorkyňa Profesia.sk. 

Regionálne rozdiely sa teda nestierajú tak, ako by bolo optimálne. Slováci však viac zarábajú to je jasné. Je to vidieť aj na míňaní, ktoré je možno až nezdravé. "Tá krivka sa otočila, prvý raz dlžíme viac ako máme v bankách, je to tak od roku 2018," vyjadril sa k míňaniu Maroš Ďurik, riaditeľ  Across Private Investments. 

Od 1. januára 2019 porástli aj tabuľkové platy. O koľko? To sa dozviete v reportáži: 

Najčítanejšie správy