Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ekonomike sa darí, tvrdí minister práce. Darí sa ale aj zadlžovaniu
Zdielať na

Ekonomike sa darí, tvrdí minister práce. Darí sa ale aj zadlžovaniu

BRATISLAVA / Lepší deficit štátneho rozpočtu, ako sa plánovalo, klesajúci verejný dlh, rastúce nominálne platy ľudí, to je niekoľko posolstiev, ktoré v stredu zvestovali premiér Peter Pellegrini a minister financií Peter Kažimír. Mnohé slovenské domácnosti sa ale aj rýchlo zadlžujú, z toho môžu byť problémy.

Slovensko dosiahlo v minulom roku o 791 miliónov eur menší deficit ako sa pôvodne plánovalo. K lepšiemu výsledku prispeli vyššie príjmy zhruba o 600 miliónov a zároveň nižšie štátne výdavky o necelých 200 miliónov. Podľa ministra financií sa ale zlepšovalo aj to, čo ľudí zaujíma najviac, teda rástli platy. "Rok 2018 znamenal rast nominálnych miezd naprieč celou krajinou, naprieč všetkými profesiami v úrovni cez šesť percent," povedal minister financií Peter Kažimír.

Podľa opozičného poslanca Hegera ale nemôže byť ani reč o lepšom hospodárení súčasnej vlády. "Táto vláda sa sústredí hlavne na vyťahovanie peňazí z vreciek pracujúcich ľudí - každým rokom viac," povedal Eduard Heger z OĽaNO. O tom, že sa ľudia cítia lepšie podľa Petra Kažimíra okrem iného svedčí ochota míňať peniaze. "Máme tu jasné rekordy maloobchodných tržieb, ktoré vieme sledovať na mesačnej báze," povedal Kažimír. 

S míňaním peňazí slovenskými domácnosťami súvisí jav, ktorý môže v budúcnosti spôsobiť veľké problémy. Mnohí Slováci sa totiž až bezhlavo zadlžujú. "My patríme z hľadiska zadlžovania súkromných domácností posledné dva až tri roky ku krajinám s najväčšou dynamikou v Európe," uviedol Kažimír. 

Dobré časy sa totiž môžu skončiť, ľudia prídu o prácu a zrazu nebudú mať z čoho dlžoby splácať. "Treba myslieť práve aj na tie horšie časy, a na tie sa pripraviť, pretože potom je to veľmi ťažké, a môže to mať veľmi negatívne dopady," povedala predsedníčka hospodárskeho výboru parlamentu z SaS Jana Kiššová. 

Rast HDP, zamestnanosti a pokles nezamestnanosti - tak hodnotil štatistický úrad pred časom ekonomickú situáciu Slovenska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy