Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovenská ekonomika rastie. Musíme si ale pripraviť peňaženky na prievan
Zdielať na

Slovenská ekonomika rastie. Musíme si ale pripraviť peňaženky na prievan

BRATISLAVA / Slovenská ekonomika je na tom najlepšie za posledné roky. Hospodársky rast sa vyšplhal nad štyri percentá, zamestnanosť a platy rastú, ľudia majú viac peňazí na míňanie. Napriek pozitívnym vyhliadkam sa však musíme mať na pozore a pripraviť našu peňaženku na menší prievan.

Pri pohľade na ekonomické ukazovatele by sa dala použiť známa filmová replika: my už dnes sa máme lepšie ako zajtra. Čísla sú však stále len čísla, kým sa neodrazia na obsahu peňaženky. Vďaka vyšším platom sa nám tento rok mierne nafúkla, nemali by sme si však príliš zvykať. "Na trhu práce je veľký záujem o zamestnancov, tvrdá konkurencia zamestnávateľov, čo ale nemusí platiť v nasledujúcich rokoch," uviedol Martin Vlachynský, ekonomický analytik INESS. Práce by malo byť stále dosť, čo sa odrazí aj na poklese nezamestnanosti. "Ten trend znižovania zďaleka nebude taký, ako pred 3-4 rokmi," povedal Ján Richter, minister práce. 

​Pripraviť by sme sa ale mali na rast cien, ktorý neobíde ani naše potraviny. V ich zdražovaní sme totiž tento rok boli v rámci Európskej únie jednotka. "Už neočakávame taký výrazný nárast cien potravín. Avšak sú tu faktory, ktoré môžu zvýšiť ceny," informovala Eva Sadovská, analytička Slovenské farmárske družstvo. Patrí k nim najmä špeciálny odvod pre obchodné reťazce alebo príplatky za nočnú prácu a prácu cez sviatok či víkend. Keďže o budúcom roku sa hovorí ako o roku zdražovania, mnohí z nás si aj 1. januára nájdu pod stromčekom nový darček a to v podobe vyšších faktúr. "Zdražie nielen elektrina, ale aj plyn a tiež teplo. Síce mierne, ale predsa zdražie aj vodné a stočné," objasnila Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne. Rastúca ekonomika spustí aj takzvanú dopytovú infláciu – teda to, že je nám lepšie, tlačí na zvyšovanie cien. "Ak v budúcom roku pôjdeme ku kaderníkovi, k holičovi alebo budeme využívať iné služby, tie by mali zdražieť," povedala Lenka Buchláková.

Keď sa darí, treba myslieť aj na zadné vrátka. Veď len z daní pritieklo tento rok do štátneho rozpočtu o viac ako miliardu viac, ako sa pôvodne čakalo. "Všetky dodatočné príjmy, ktoré do ekonomiky prišli, boli prejedené, ľudovo povedané, čo sa môže veľmi škaredo vypomstiť nasledujúci rok," dodal Martin Vlachynský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy