Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rekreačné poukazy už od 1. januára. Ich výška nedosiahne ani 300 eur
Zdielať na

Rekreačné poukazy už od 1. januára. Ich výška nedosiahne ani 300 eur

BRATISLAVA / Rekreačné poukazy budú na Slovensku už o niekoľko dní realitou. Námietky prezidenta i odbornej verejnosti nezabrali a tak sa slovenskí dovolenkári aj hotelieri môžu pripraviť na nový systém poskytovania služieb. Dodnes ale mnohým nie je jasné, ako má v praxi fungovať.

Rekreačné poukazy by mali do našich turistických zariadení prilákať oveľa viac domácich turistov ako to bolo doteraz. Taký je plán poslancov, realita ale môže byť o niečom inom. Viacerí kritici totiž varujú pred prehnanými očakávaniami. "Ten čistý vplyv na rast slovenského turizmu nie je vôbec istý," uviedol 
Radovan Ďurana, ekonomický analytik INESS.

​Môže sa totiž stať, že dovolenky si nechajú preplácať len tí, ktorí by na ne išli aj bez poukazov a nových to priláka minimum. "Zamestnávateľ môže prispieť do výšky 55 percent, najviac ale 275 eur, čo spolu s príspevkom zamestnanca môže robiť najviac 500 eur," objasnil Peter Ďurček, štátny tajomník ministerstva dopravy. "Mnohé firmy si nebudú môcť zvýšiť náklady, budú tieto poukazy preplácať z toho, o čo by normálne zvýšili mzdy," dodal Radovan Ďurana.

Opatrní sú aj samotní hotelieri. "To bude pre nás zase len ďalšia povinnosť, ktorá nás zaťaží a nespôsobí masový prílev domácich klientov, ktorí by trávili dovolenku na Slovensku," tvrdí Richard Holec, riaditeľ hotela v Liptovskom Jáne. 

Do spustenia systému zostáva už iba niekoľko dní, no poskytovatelia služieb majú stále viacero nezodpovedaných otázok. "Čakáme ešte na nejaké praktické záležitosti, ktoré potrebujeme vyjasniť aj vo veci zúčtovania," povedal Martin Beňuch, riaditeľ kúpeľov. Výrazné zvýšenie domácej klientely, aspoň v prvých mesiacoch neočakávajú. Podľa analytika bude totiž na rekreačných poukazoch najviac profitovať niekto úplne iný. "To sú už tie firmy, ktoré dnes zarábajú na systéme gastrolístkov," tvrdí Radovan Ďurana. Množstvo najmä menších zariadení cestovného ruchu, preto zostane z tohto systému zrejme vyšachovaných. "So spoločnosťami, ktoré ponúkajú napríklad stravné lístky nespolupracujeme, lebo sú zaťažené vysokými poplatkami," dodal Richard Holec.

Ak sa rekreačné poukazy osvedčia, v budúcnosti môžu byť povinné aj pre firmy s menej ako 50 zamestnancami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy