Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Premiér s ministrami v Baku. Firmy z tejto oblasti začínajú byť aktívne na Slovensku
Zdielať na

Premiér s ministrami v Baku. Firmy z tejto oblasti začínajú byť aktívne na Slovensku

BAKU / Premiér s ministrami financií a hospodárstva sa vybrali do Azerbajdžanu a Kazachstanu spolu s 20 podnikateľmi aby tam pomohli otvoriť trhy. Dva dni strávia v Astane a ďalšie dva v Baku.

So všetkými poctami privítali v Baku nášho premiéra spolu s ministrami Kažimírom a Žigom. V hlavnom meste Azerbajdžanu pôjde najmä o biznis. Krajina je zaujímavá pre Slovensko z hľadiska investícií. Najmä technologické firmy si môžu prísť na svoje. "Od železníc, cez poľnohospodárstvo, cez vedu, výskum, všetky možné oblasti," vymenováva Žiga. 

Ako Azerbajdžan, tak aj Kazachstan sú bohaté na nerastné suroviny, čo je tiež v hľadáčiku Slovenska. "Tieto obe krajiny sú pre Slovensko zaujímavé, aj pre Európu, ako takú z hľadiska diverzifikácie energických zdrojov," povedal premiér Peter Pellegrini. Ako to už v týchto končinách, bohatých na nerastné suroviny býva, investície nechýbajú. Chýba stredná vrstva, tak tu môžete vidieť luxusné tátoše až po autá zo sovietskej éry. Jedným z príkladov je aj slovenská firma, ktorá testuje plazmové vŕtanie do veľkých hĺbok, čo sa v takýchto krajinách šikne. 

Zároveň minister hospodárstva potvrdil, že aj firmy z tejto oblasti začínajú byť aktívne na Slovensku. "Kazašské firmy sú aj účastníkmi niektorých tendrov na Slovensku," povedal Žiga. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy