Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Smutné prvenstvo a titul najstaršej novostavby na Slovensku získala nemocnica Rázsochy
Zdielať na

Smutné prvenstvo a titul najstaršej novostavby na Slovensku získala nemocnica Rázsochy

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Milióny vyhodené von oknom. Takto by sa vraj dali zhodnotiť viac ako 30-ročné plány na výstavbu novej univerzitnej nemocnice v Bratislave. Rázsochy. Nehovoriac o meniacich sa plánoch. Titul najstaršej novostavby na Slovensku si dlhé roky držalo Slovenske národne divadlo. Projekt nemocnice ho ale predbehol, rokmi i peniazmi.

Projekt Rázsochy začal svoju životnú púť v roku 1985 a dnes, takmer po 33. rokoch sa dá povedať, že stráženie tohto skeletu nás stojí ročne 60 tisíc eur. Ak to vynásobíme 33 rokmi, hovoríme o takmer 2 miliónoch eur.

A to sme ešte opomenuli náklady spojené s projektom za tých 30 rokov, teda keď sa voľačo aj postavilo - teda cez 70 miliónov eur. Posledných 10. rokov šéfovali ministerstvu zdravotníctva nominanti Smeru - pre ktorých vyhodené milióny zrejme nie sú až takou katastrofou.

"Ak sú aj nejaké výdavky tohto typu, nemyslím si, že by sme sa pri Rázsochách zachovali nejak nezodpovedne," hovorí šéf strany SMER-SD a ex-premiér Robert Fico. Financmajster Peter Kažimír súhlasí: "Viete, náklady na stráženie sú banálna záležitosť verzus generované straty bratislavskýchnemocníc, ktoré sú hlavným zadlžovateľom."

Ďalších 72.000 eur stála štúdia na výstavbu nemocnice na patrónke za ministerky Zvolenskej, z ktorej nakoniec tiež nič nie je. Ak si to spočítame nahrubo - doterajší projekt nemocnice, ktorú nemáme je viac ako 72 miliónov eur. No a to nie je koniec.

Ďalších 17,5 milióna je hodnota verejného obstarávania len na búranie skeletu a to ešte nehovoríme o nákladoch na výstavbu. Čo sa týka búrania ešte sa len vyhodnocuje verejné obstarávanie.

"Máme ukončenú súťaž búracích prác, ale je tam námietka, ktorú rieši Úrad pre verejné obstarávanie, tam je lehota 30 dní. No a potom môžeme začať búrať na jeseň, v zime a čím skôr stavať," hovorí ministerka Kalavská.

V roku 2020 by sa vraj mohlo začať stavať. No tam nás čakajú parlamentné voľby a tak podľa analytikov sú odhady ministerky prehnane optimistické.

K rozostavanej nemocnici sa vyjadrovali aj lekári-odborníci:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy