Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ruský Magnezit Group kúpil spoločnosť Slovmag Lubeník
Zdielať na
Ekonomika

Ruský Magnezit Group kúpil spoločnosť Slovmag Lubeník

Zdroj: slovmag.sk

Druhý najsilnejší slovenský výrobca magnezitových žiaruvzdorných stavív a hmôt sa tak dostal do rúk najväčšieho ruského spracovateľa.

Ruský holding Magnezit Group ovládol slovenskú magnezitku Slovmag v Lubeníku pri Revúcej.

Informoval o tom dnes denník Hospodárske noviny, ktorý sa odvolal na dva nezávislé zdroje. Druhý najsilnejší slovenský výrobca magnezitových žiaruvzdorných stavív a hmôt sa tak dostal do rúk najväčšieho ruského spracovateľa.

Obchod sa podľa HN uzavrel koncom minulého roka. Doterajší majiteľ Slovmagu, bratislavský obchodník s pohľadávkami Invest Kapital, sa údajne odmietol k transakcii vyjadriť. Podľa odborníkov prišla ruská spoločnosť na Slovensko s cieľom preniknúť na trhy Európskej únie, alebo ich pritiahla významná lubenícka kapacita na lisovanie magnezitových stavív, poznamenal denník.

Spoločnosť Slovmag Lubeník podľa HN za pol druha roka druhý raz zmenila majiteľa. Spolu s magnezitkou Lovinit v Lovinobani patrila ešte v roku 2006 do portfólia firiem exposlanca HZDS Dušana Macušku. Ten o ne pre nesplácanie čerpaných úverov prišiel.

Lovinit skrachoval a Slovmag získal Invest Kapital. Spoločnosť zvýšila základné imanie magnezitky o 154 miliónov korún, splatila najdôležitejšie dlhy a poskytla jej prevádzkový kapitál.

Slovmag väčšinu výrobkov exportuje do európskych krajín. Kontrakty má aj v Ázii, Amerike a Južnej Afrike. V spoločnosti pracuje asi tisíc ľudí a patrí k najväčším zamestnávateľom v okrese Revúca s 25-percentnou nezamestnanosťou.

Magnezit Group pozostáva zo siedmich firiem, z ktorých dve sú v Číne a jedna v Nemecku. Má aj vlastné ložiská magnezitu a v meste Satka jeden z najväčších závodov na svete. Ovláda dve tretiny ruského trhu a ročne vyprodukuje 1,3 milióna ton výrobkov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy