Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Dopravcovia požadujú zmeny od ministerstva. Znížiť chcú aj daň z vozidiel
Zdielať na

Dopravcovia požadujú zmeny od ministerstva. Znížiť chcú aj daň z vozidiel

BRATISLAVA / Pre vysoké daňové a odvodové zaťaženie údajne nevieme konkurovať firmám zo susedných krajín. Slovenskí dopravcovia sa takto sťažovali už niekoľko krát a po stretnutí so štátnou tajomníčkou žiadajú zrušiť zdaňovanie vreckového vodičov a zmierniť daň z motorových vozidiel. Dôsledkom je, že práve v tomto sektore akútne chýbajú tisíce zamestnancov, hoci je Slovensko krajinou s výraznou orientáciou na export a malo by ľudí práve naopak motivovať.

Podľa združenia prepravcov bude na Slovensku chýbať až 10 tisíc vodičov. Jeden z dôvodov je aj vysoké daňové zaťaženie. "U nás odvody zamestnávateľa 35,2 v Nemecku 19. Nehovoriac o ďalších benefitoch, ktoré s tým súvisia," uviedol prezident ČESMAD Pavol Jančovič. 

Podľa odborníka to v tomto smere nemajú jednoduché len oni, ale všetci slovenskí podnikatelia. "Je notoricky známe, že Slovensko patrí medzi krajinami EÚ medzi top 5 vo výške odvodov," vyjadril sa Miroslav Marcinčin zo Slovenskej komory daňových poradcov. Jeden z podnikateľov, ktorí sa zúčastnil na stretnutí so štátnou tajomníčkou ministerstva financií si takto posťažoval. "Čestný a poctivý podnikateľ je najlepším ovocím krajiny, no tento pocit nemáme. My máme pocit, že sme tým škodcom," posťažoval sa Juraj Pavlík, generálny riaditeľ UND-03.

"Hľadajú sa rôzne cesty ako obísť zákon, ako tých ľudí vyplácať. Len aby tento človek u neho zostal pracovať," poznamenal Pavol Hudák, prvý viceprezident ČESMAD.

Požiadavky dopravcov

Dopravcovia pre uľahčenie podnikania žiadajú zrušiť zdaňovanie vreckového vodičov pri cestách do zahraničia. Taktiež zmierniť vysokú daň motorových vozidiel. "Riešenie by určite pomohlo, pretože by to bolo niekoľko sto eur, ktoré by nepodliehali dani ani odvodom. Boli by tak konkurencieschopnejší," pokračoval odborník Marcinčin.

Ako bude ministerstvo financií reagovať sme sa od štátnej tajomníčky ale nedozvedeli. Bolehlav dopravcov by pre rezort ale nemal byť problémom. Štátna tajomníčka Dana Meager si ich na medzinárodnej konferencii o doprave vypočula v apríli. Podľa ČESMADU majú s rezortom  pokračovať v expertnej diskusii, ako zmierniť podmienky podnikania. Rokovať by mali aj so zástupcami práce a dopravy.  

V téme doprava sa chystajú aj zmeny pre cezpoľných:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy