Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
SNS žiada odchod poslankyne Mosta-Híd. Dôvodom je mimoriadny výbor o výlete na Krym
Zdielať na

SNS žiada odchod poslankyne Mosta-Híd. Dôvodom je mimoriadny výbor o výlete na Krym

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovenská národná strana (SNS) sa dištancuje od mimoriadnej schôdze Zahraničného výboru NR SR a žiada zmenu na poste jeho predsedu, ktorý dnes zastáva Katarína Cséfalvayová z koaličnej strany Most-Híd. Výlet poslanca Marčeka do Krymu ale výbor takmer jednohlasne odsúdil.

Svojvoľné konanie predsedníčky výboru pani Kataríny Cséfalvayovej z koaličnej strany Most-Híd pri zvolaní Zahraničného výboru NR SR, ako aj presadzovanie prijatia uznesenia je podľa SNS v príkrom rozpore s písomne dohodnutými pravidlami spolupráce koaličných partnerov a je nezlučiteľné s jej ďalším pôsobením v tejto zodpovednej funkcii, uvádza SNS.

"Preto Slovenská národná strana v reakcii na konanie pani predsedníčky Zahraničného výboru NR SR požaduje od koaličných partnerov, aby po dohode na Koaličnej rade zabezpečili okamžitú výmenu na poste predsedu uvedeného výboru," píše sa v tlačovej správe SNS.

Schôdza bez dohody

SNS s poľutovaním konštatuje, že mimoriadna schôdza Zahraničného výboru NR SR k jedinému bodu programu „Návrh na prijatie stanoviska Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky, ktorým odmieta legitimizáciu okupácie a anexie Krymu návštevou ústavných činiteľov Slovenskej republiky“ nebola zvolaná po dohode s koaličnými partnermi a obsahom smerovala mimo rámca vecných oprávnení výboru, uviedla SNS. Strana podľa stanoviska odsudzuje všetky prejavy svojvôle a agresie, ktorými pri porušovaní medzinárodného práva útočia regionálne a svetové mocnosti na politické systémy, zvrchovanosť či integritu menších štátov a podporuje spoločné postoje vlády SR voči narušiteľom medzinárodného systému. "Oficiálne reakcie štátnych inštitúcií na rozličné podnety však musia byť v zmysle Koaličnej dohody vždy koordinované a zosúladené," dodáva SNS.

Odsúdenie Marčeka 

Zahraničný výbor Národnej rady SR v stredu odsúdil cestu nezaradeného poslanca Petra Marčeka na Krym. Poslanci zahraničného výboru pripomenuli, že Slovenská republika ako aj spojenci NATO a Európskej únie považujú Krym za ukrajinské územie. "Zahraničný výbor NR SR odmieta akékoľvek prejavy legitimácie, okupácie a anexie Krymu návštevami ústavných činiteľov SR," píše sa v uznesení, ktoré schválili poslanci siedmimi hlasmi, nikto nehlasoval proti a jeden sa zdržal. Počas zasadnutia výboru vystúpil aj poslanec Marček, ktorý sa obhajoval. Keď Martin Klus (SaS) začal vyvracať jeho tvrdenia dôkazmi o tom, že Krym nebol vždy ruský, Marček z výboru odišiel so slovami, že „toto nebude počúvať“.

Stihol ale ešte zaútočiť na šéfku výboru Katarínu Csefalvayovú. "Ja vám prajem ďalej aby ste úspešne zastupovali záujmy pána Sorosa aj s niektorými členmi tohto parlamentu," povedal poslanec Marček. Šéfka výboru sa nad tým len pousmiala. Svoje stanovisko už medzičasom zaujala aj Ukrajina. Prostredníctvom svojho veľvyslanectva pre televíziu JOJ odkázala, že návštevu Krymu skupinou podnikateľov na čele s poslancom Marčekom nepovažuje za zmenu slovenskej zahraničnej politiky. Odvolávajú sa pritom na oficiálne stanovisko Slovenskej diplomacie. Marčekovi odkazujú, že jeho vyjadrenia z právneho hľadiska nemajú význam. O sankciách voči poslancovi a jeho družine však vo vyjadrení nepíšu nič. 

Ohrozená reputácia SR

Ako na úvod vysvetlila predsedníčka výboru Katarína Cséfalvayová, poslanec Marček porušil pozíciu Slovenska nielen samotnou návštevou, ale aj v rámci programu, keď sa stretával s predstaviteľmi. Považuje za dôležité, aby sa nenechával priestor extrémistom a dobrodruhom, ale aby zazneli aj hodnotové postoje podľa Programového vyhlásenia vlády.

Zároveň sa vyjadrila, že aj vzhľadom na blížiace sa výročie vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa považuje vyhlásenia a činy relativizujúce činy Ruska za cynické. Takisto považovala za dôležité, aby sa k tomu v čase, keď sa ku všetkému vyjadrujú rôzni extrémisti, vyjadril aj výbor. "Mrzí ma, že poslanec sa takto zahráva s reputáciou Slovenska, obzvlášť keď sme videli, že ruská strana jeho návštevu zneužila na propagandu,“ dodala Cséfalvayová.

Na prelome júla a augusta mal nezaradený poslanec Peter Marček spolu s viacerými vládnymi poslancami odletieť cez Moskvu na Krym. Marček však bol jediný poslanec parlamentu, ktorý letel na Krym, sprevádzali ho však viacerí slovenskí podnikatelia. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy