Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kontroverzná cesta poslanca na Krym vyústila k dohode o spolupráci. Ministerstvo to odmieta
Zdielať na

Kontroverzná cesta poslanca na Krym vyústila k dohode o spolupráci. Ministerstvo to odmieta

BRATISLAVA / Poslanec NR SR Peter Marček sa vybral na kontroverznú návštevu poloostrova Krym. Keď ho naša diplomacia upozornila na mimoriadnu nevhodnosť tohto kroku, tvrdil, že ide o súkromnú cestu. No aj tak je nadmieru aktívny, stretáva sa s vládnymi predstaviteľmi a dokonca založil Európsko-Krymskú obchodnú komoru.

"Pýtal, som sa, či sa musím na toto pýtať. Nie. Lebo je to moja súkromná cesta," obhajoval svoj výlet na Krym poslane Marček. Práve preň uvalila Európska únia na Rusko sankcie.

Poslanec ale založil Európsko-Krymskú obchodnú komoru na podporu obchodných vzťahov medzi krajinami. Jej sídlo vraj má byť v Bratislave a registrácia na Ministerstve vnútra SR. No stanovisko kompetentných ho zrejme schladí. "Ministerstvo hospodárstva SR nedisponuje takýmito informáciami a vzhľadom na platné sankcie takýto obchod ani nie je možný," informuje v stanovisku ministerstvo. 

Susedský výlet

Ak by išlo ako hovorí poslanec o súkromnú návštevu, výber účastníkov jeho zájazdu je v tom prípade naozaj zvláštny. Marček si so sebou vzal aj exSISkára Igora Cibuľu, ktorého miestne médiá popisujú ako poradcu premiéra. To Úrad vlády okamžite dementoval. Marček Cibuľovu účasť komentoval po svojom: "Však je to môj sused." 

Delegácia zo SR? 

No nemení to nič na tom, že Ruské ministerstvo zahraničia na Kryme Marčekov výlet nazýva oficiálnou delegáciou poslancov parlamentu Slovenska a ďalších dôležitých osôb. "Vyjadrenia pána Marčeka sú jeho osobnými názormi a v žiadnom prípade nereprezentujú oficiálne postoje Slovenskej republiky. Neuznávame protiprávnu anexiu Krymu zo strany Ruskej federácie. Jeho vyjadrenia sú v príkrom rozpore s oficiálnymi postojmi Slovenskej republiky," tvrdí hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko. 

Dobrodružný výlet poslanca Marčeka, ako aj výroky niektorých politikov smerom k Rusku a Krymu budú mať dôsledky aj v parlamente. Vysvetľovať ho bude musieť vo Výbore pre európske záležitosti. 

Prečítajte si aj aktuálny komentár Arpáda Soltesza k téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy