Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Jednoduchšie dochádzanie cezpoľných plánujú predsedovia Bratislavského a Trnavského kraja
Zdielať na

Jednoduchšie dochádzanie cezpoľných plánujú predsedovia Bratislavského a Trnavského kraja

BRATISLAVA/TRNAVA / Denne cestuje okolo 120 000 ľudí z Trnavského kraja do Bratislavského. Obe župy sa preto chcú spojiť v rámci integrovanej dopravy. Detaily spolupráce by mali byť známe do konca roka.

Predsedovia Bratislavského samosprávneho kraja a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič a Juraj Droba spoločne hľadali riešenia ako čo najviac ľudí z áut do verejnej dopravy. Isté predstavy majú, no najprv si potrebujú ozrejmiť dáta, teda presné počty ľudí, ktorí chodia z Bratislavy do Trnavy a naopak. "Čoskoro budeme mať k dispozícii dáta mobilných operátorov, s ktorými ideme ďalej pracovať, takže budeme celkom presne vedieť, koľko SIM kariet sa presúva a kam. Sú to cenné dáta, ktoré plánujeme využiť aj pri plánovaní autobusovej dopravy," uviedol Droba. 

"Flexibilná, pohodlná, bezpečná doprava rešpektujúca parametre 21. storočia je výzvou pre naše kraje. Bez toho, aby sme integrovali Bratislavský a Trnavský kraj sa nepohneme," dodal Viskupič. 

Susedné župy majú takmer 200 kilometrov spoločných hraníc. Obyvatelia z Trnavského kraja cestujú do Bratislavského z troch smerov - zo Záhoria po D2, od Trnavy po D1 a z regiónu Dunajskej Stredy južnou trasou. Mnohí z nich každý deň a neraz v zápchach. "Prvým výstupom z tohto projektu je zapojenie železničnej stanice a vlakovej dopravy z Trnave do integrovaného dopravného systému," povedala generálna riaditeľka Bratislavskej integrovanej dopravy Zuzana Horčíková.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy