Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Predstavy mileniálov o zamestnaní a benefitoch sa veľmi líšia od ponúk zamestnávateľov
Zdielať na

Predstavy mileniálov o zamestnaní a benefitoch sa veľmi líšia od ponúk zamestnávateľov

BRATISLAVA / Vyše 80-tisíc pracovných miest ponúkli zamestnávatelia počas júna. Napriek tomu nezamestnanosť prvý raz za tri roky neklesala. Ako každý rok v tomto čase za to môžu aj absolventi. Firmy sa síce tešia na nové pracovné posily, ale absolventi často na ich ponuky nereagujú. Predstavy mladých ľudí sú totiž často úplne iné ako ponuka od zamestnávateľov..

Hlad zamestnávateľov po nových pracovníkoch neustal. "V júni bolo nahlásených 82 tisíc miest, čo je o 1500 viac ako minulý mesiac," potvrdil Marián Valentovič, generálny riaditeľ Ústredia práce. Napriek tomu nezamestnanosť prvý raz od roku 2015 neklesla, ale stúpla. Aj keď len minimálne. Hlavný dôvod je ako každý rok rovnaký. "Z pohľadu absolventov môžem konštatovať medzi mesačný nárast o 3752 uchádzačov," dodáva Valentovič. Napriek tomu, že firmy by sa mali na novú krv tešiť problémom je, že naše školy produkujú ťažko použiteľných ľudí a treba ich zaškoľovať, preškoľovať a vlastne nanovo kalibrovať. Približne rok trvá, kým si nájdu všetci prácu. "92 percent tých absolventov sa zamestnalo," potvrdil minister Ján Richter..

Problém je však aj z druhej strany. Mladí, alebo inak mileniáli, majú iné predstavy o tom, ako by mala firma vychádzať v ústrety zamestnancom. "Najčastejšie benefity boli flexibilný pracovný čas, dovolenka navyše a práca z domu," tvrdí Nikola Richterová, hovorkyňa Profesia.sk. Káva, čaj, celkovo pitný režim na pracovisku, či mobil, alebo notebook aj na súkromné účely, berú už ako samozrejmosť. "Práca zo vzdialeného miesta, napríklad z inej krajiny," tvrdí mileniálka Nikola Palušová. "Byť doma s deťmi a popri tom pracovať, takže ušetriť čas na cestovaní," hovorí mileniál Roman Weis.

V niečom sa mladá generácia s tou starou na Slovensku aj zhoduje. No a je to, čuduj sa svete, platové ohodnotenie. Mladým najviac chýba férové odmeňovanie, možnosť rastu, práca bez stresu, či väčšia flexibilita. Zároveň sa skracuje aj čas, koľko života chcú stráviť v jednej firme. "Kým v minulosti dávali odmeny za dvadsať rokov vo firme, momentálne už vidíme finančnú odmenu aj za 5 rokov a uvidíme, či sa toto číslo nebude aj znižovať," tvrdí Richterová.

Mnohí z týchto absolventov však už prácu majú a v septembri môžu pokojne nastúpiť. bola by však škoda si to ešte naposledy neužiť. "Možno si ešte chceli leto po skončení štúdia užiť," vysvetľuje minister Richter.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy