Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zákony si odporujú, ochranári zúria a polícia má na stole vyše 20 trestných oznámení. Aj takto vyzerá nelegálny výrub stromov
Zdielať na

Zákony si odporujú, ochranári zúria a polícia má na stole vyše 20 trestných oznámení. Aj takto vyzerá nelegálny výrub stromov

SEVEROVÝCHOD SLOVENSKA / Ochranári sa pustili do boja s ťažbou dreva na severovýchode Slovenska. Policajti majú na stole dve desiatky trestných oznámení a odhadované škody na životnom prostredí rátajú v státisícoch. Zaujímavé však je, že tú istú ťažbu vnímajú dva zákony úplne inak.

"Lesní hospodári musia dodržiavať zákon o ochrane prírody a žiadni lesohospodári nemajú povolenie na poškodzovanie chránených druhov živočíchov alebo rastlín," tvrdí Juraj Lukáč, náčelník LOZ Vlk. Ochranári upozorňujú na viaceré podľa nich problémové ťažby na rôznych miestach vrámci Prešovského kraja. Doteraz podali bezmála 20 trestných oznámení. Má ísť o výruby od sninského okresu až po Prešov vrátane slovensko-poľského pohraničia. Upozorňujú na ťažbu v chránenom územie Laborecká vrchovina, no napríklad aj v Čergove a ďalších európsky chránených územiach.

"My nevieme, ktorý subjekt ťaží, ale vieme, že to územie patrí do európsky chráneného územia a že sa tam nachádzajú druhy chránených živočíchov alebo rastlín. Sa vyťažia stromy, kde hniezdia dutinové hniezdiče, sova dlhochvostá, kuvíčok vrabčí alebo ďatle," hovorí Lukáč. "V Chránenom vtáčom území Laborecká vrchovina, ktoré patrí do sústavy európských chránených území Natura 2000, došlo k ťažbe a inej lesohospodárskej činnosti, pričom došlo aj k poškodeniu biotopu chráneného živočícha," potvrdila Jana Ligdayová, hovorkyňa KR PZ v Prešove.

Polícia prípady prešetruje ako trestný čin porušovania ochrany rastlín a živočíchov. Žiadne obvinenie doteraz nepadlo. Policajti zisťujú, či naozaj ide o problémovú ťažbu, ako tvrdia ochranári. "Podľa nás je nelegálna, podľa štátnych orgánov je legálna. Je síce v súlade s lesným zákonom, ale nie je v súlade so zákonom o ochrane prírody," tvrdí Lukáč.

Podľa riaditeľa Štátnej ochrany prírody by v chránených územiach a v územiach európskeho významu prioritou mala byť ochrana prírody. "Programy starostlivosti o les by mali byť spracovávané v súlade s požiadavkami ochrany prírody," tvrdí Martin Lakanda, generálny riaditeľ ŠOP.

Kontrola aktivít v programoch starostlivosti o les je podľa riaditeľa v pôsobnosti orgánov štátnej správy. "Navrhujeme zmeniť zákon o ochrane prírody a krajiny aj v súvislosti s programami starostlivosti o les v chránených územiach tak, aby sme mali väčšiu možnosť v nich presadzovať naše záujmy," hovorí Lakanda.

Spôsobené škody môžu byť státisícové. Napríklad v katastri obce Ruská Volová ochranári upozornili na výrub 360 stromov, čím došlo k škode veľkého rozsahu a to vo výške viac ako 240 tisíc eur. "Sú to nenapraviteľné škody. Tu nejde o totálny zákaz ťažby, ale aby sa v hniezdnom období neťažilo alebo sem-tam treba nechať dutinové stromy," vysvetľuje Lukáč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy