Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Diaľnica do Košíc ešte stále nie je hotová, na rôznych úsekoch na Slovensku sa ale opäť pracuje
Zdielať na

Diaľnica do Košíc ešte stále nie je hotová, na rôznych úsekoch na Slovensku sa ale opäť pracuje

SLOVENSKO / Tento týždeň obnovili práce na diaľnici Hubová - Ivachnová. Úsek pri Ružomberku mal byť pôvodne hotový minulé leto, no pre riziko zosuvu svahu a vynútenú zmenu trasy ho odovzdajú motoristom zrejme až v roku 2022. Pozrime sa teraz na ďalšie rozostavané autostrády.

Začnime na východe. Projekt Budimír - Bidovce pri Košiciach je v podstate bezproblémový, napreduje podľa plánu a dokončiť by ho mali v decembri 2019. Minister dopravy Arpád Érsek hovorí: "Stavajú 14 kilometrov diaľnice za 197 milión eura a nemeškajú."

Príbeh 8 kilometrového obchvatu Prešova západ - juh je oveľa komplikovanejší. Po rokoch prázdnych sľubov sa konečne začalo robiť a hotovo by mali zahlásiť v lete 2021. Andrea Turčanová, primátorka Prešova dodáva: "Veľmi sa teším, že v Prešove sa konečne dejú veľké investičné stavby."

Koncom budúceho roka by sa malo jazdiť po dvoch nadväzujúcich úsekoch severnej D-jednotky po osi Hričovské Podradie - Lietavská Lúčka - Dubná Skala. Bude to úľava pre Žilinu a zmiznúť by mali pravidelné únavné kolóny pod Strečnom.

Tunel Višňové však mešká a minister opakovane dôrazne dohovára slovensko - talianskym zhotoviteľom: "Som im dal za cieľ do konca augusta preraziť tunel, osobne si ho prídem pozrieť."

Na Kysuciach stavajú úsek Čadca - Svrčinovec, ktorý je relatívne krátky, avšak technicky náročný v členitom teréne. Termín ukončenia je december 2020. Generálny riaditeľ NDS Ján Ďurišin vraví: "Z celkovej dĺžky stavby 5,6 kilometra tvoria 3 a pol kilometra mosty."

No a napokon spomeňme 59 kilometrov obchvatu Bratislavy D4/R7. Ten však nebuduje štát, ale združenie súkromných firiem na čele so španielskou spoločnosťou. Rýchlocesta na Dunajskú Stredu by mala byť hotová načas v 2020-om, úsek diaľnice zrejme dokončia neskôr.
Minister Érsek vraví: "Sú tu ešte rezervy, máme čo doháňať, čo sa týka tých meškaní."

Na diaľniciach sa teda robí, podľa dlhodobého plánu však tento rok nepribudne ani jeden hotový kilometer. Politici, a to nielen slovenskí, totiž akosi radšej strihajú akékoľvek pásky najmä krátko pre voľbami.

Pozrite si začiatok výstavby veľkého prešovského okruhu:

Najčítanejšie správy