Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Bankové účty podnikateľov, neziskoviek aj živnostníkov chce mať ministerstvo financií pod drobnohľadom
Zdielať na

Bankové účty podnikateľov, neziskoviek aj živnostníkov chce mať ministerstvo financií pod drobnohľadom

BRATISLAVA / Ministerstvo financií pripravilo novinku. Podľa ich návrhu by mali banky od roku 2019 zasielať raz ročne ministerstvu a aj daniarom informácie o všetkých pohyboch na účtoch živnostníkov, neziskoviek a aj firiem.

Informácie má podľa Denníka N pre analytickú činnosť dostávať aj Finančná správa. V praxi by malo ísť o všetky informácie z účtov približne 600 000 subjektov. Novinka zahŕňa firmy, živnostníkov, neziskovky, občianske združenia, nadácie a živnostníkov. Dôvodom tohto kroku je podľa ministerstva boj proti daňovým podvodom. Novela zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu je do konca júla v pripomienkovom konaní. V prípade, že novela prejde, prvé dáta od bánk by mali dostať už v januári, teda pôjde o informácie za aktuálny rok 2018.

Slovenská banková asociácia s návrhom nesúhlasí a tvrdí, že požiada o jeho stiahnutie. Na slovenskom bankovom trhu pôsobí približne 20 bánk. Na údaje z účtov sa vzťahuje bankové tajomstvo, ministerstvo na argument zareagovalo, že: "Údaje bankového tajomstva budú chránené aj daňovým tajomstvom." Rozsah údajov nie je zanedbateľný. Má ísť o prehľad operácií vykonaných na účte podnikateľa za určené obdobie, vrátane čísla účtu platiteľa alebo príjemcu, všetkých identifikačných údajov platieb, dátumu a času uskutočnenia transakcie. Pôjde o informácie z právnických účtov aj klasických bežných účtov, lebo nie všetky SZČO majú právnické účty.

Daniarom sa tento návrh pozdáva. „Údaje umožnia efektívnejšiu kontrolu skutočnej hospodárskej aktivity subjektov so situáciou vykázanou v podaných finančných výkazoch a daňových priznaniach,“ tvrdí v stanovisku ministerstvo. Dáta údajne pomôžu daňovým odborníkom odhaľovať podozrivé transakcie pri DPH aj pri dani z príjmov. Slovenská banková asociácia tvrdí, že detailné informácie, ku ktorým by podľa novely mali prístup daniari, ministerstvo aj finančná správa, nemá ani Národná banka Slovenska. Plánujú presadiť stiahnutie novely v plnom rozsahu.  

Porušenie bankového tajomstva a nahliadnutie do účtov je trestné. Aj keď je v hre vyšší záujem:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy