Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Platy vo verejnej i štátnej správe porastú. Z rozpočtu ukroja až jeden a pol miliardy eur
Zdielať na

Platy vo verejnej i štátnej správe porastú. Z rozpočtu ukroja až jeden a pol miliardy eur

BRATISLAVA / Okrem učiteľov a zdravotníkov sa na vyššie platy môžu tešiť aj zamestnanci vo verejnej a štátnej správe. Premiér vo štvrtok s odborármi a združením miest a obcí podpísal dohodu o kolektívnych zmluvách. Podľa odborárov je to krok k tomu, aby aj na úradoch či štátnych miestach mali ľudia záujem pracovať.

Historicky po prvýkrát sa vedenie vlády, rezortu financií a odborári dohodli na dvojročnom navyšovaní platov. Rok 2019 a 2020 bude znamenať 20 percent naviac pre zamestnancov verejnej i štátnej správy, ide teda o hasičov, zdravotníkov, ale aj úradníkov. Zjednodušene sa dá povedať, že aj najnižšie tabuľkové platy sa dostanú na úroveň minimálnej mzdy. 

Rozptylu zamestnancov, ktorých sa zvyšovanie týka, zodpovedá aj objem vyčlenených peňazí. "Dokopy dopad tohto rozhodnutia na celý okruh verejných financií, na štátny rozpočet, ale aj na rozpočet miest a obcí je niečo okolo pol miliardy eur. Ak hovoríme o dvojročnom horizonte, tak je to jeden a pol miliardy eur," uviedol minister financií Peter Kažimír. 

Najviac by sa malo zvyšovanie dotknúť tých najnižších platových tried vo verejnej či štátnej správe. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy