Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Cisternu vytiahli až po 48 hodinách. Prevážala nebezpečný hydroxid sodný
Zdielať na

Cisternu vytiahli až po 48 hodinách. Prevážala nebezpečný hydroxid sodný

VEĽATY / Frekventovaná cesta v smere na obec Veľaty bola včera podvečer na viac ako dve hodiny úplne uzavretá. Dôvodom bolo vyťahovanie cisterny z priekopy, ktorá sa prevrátila ešte v pondelok popoludní. Na miesto musela prísť ťažká technika, ktorá havarovanú cisternu dostala späť na kolesá. Zamestnanci odťahovky a aj hasiči museli byť pri zásahu veľmi opatrní, keďže v nádrži cisterny sa nachádzal nebezpečný hydroxid sodný.

Rumunský šofér skončil v priekope po tom, čo sa na ceste vyhýbal kolesu. To sa počas jazdy uvoľnilo z proti idúceho kamióna. Cisterna prevážala nebezpečný hydroxid sodný, no k jeho úniku našťastie nedošlo. Na miesto prišla náhradná cisterna z Rumunska, do ktorej sa podarilo prečerpať časť žieraviny. Zvyšok však ostal v nádrži keďže sa zamestnanci zahraničnej firmy nemohli dostať k vypúšťaciemu ventilu. Havarovaný kolos prišla napokon z priekopy vytiahnuť až ťažká technika.

"Pozor sme museli dávať na to, že tam bola nejaká kyselina, tá tam stále ostala, keďže sa už nedala vyčerpať, takže sme pri tomto odťahu dávali veľký pozor, aby sa nič nestalo," tvrdí Jaroslav Kučerov z asistenčnej služby.

Cisterna prevážala niekoľko tisíc litrov hydroxidu sodného. Časť žieraviny sa podarilo prečerpať do náhradnej cisterny, ktorá prišla na miesto nehody až z Rumunska. Zvyšok ale ostal v nádrži, keďže sa zamestnanci zahraničnej firmy nemohli dostať k vypúšťaciemu ventilu.

Počas vyťahovania cisterny z priekopy policajti cestu obojsmerne uzavreli na viac ako dve hodiny a vodičov odkláňali cez okolité obce.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy