Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko v novembri opäť splnilo inflačnú podmienku pre euro
Zdielať na
Ekonomika

Slovensko v novembri opäť splnilo inflačnú podmienku pre euro

Zdroj: SITA/Ivan Čillík

Krajina drží rast spotrebiteľských cien pod požadovanou hranicou nepretržite od augusta tohto roka. Spoločnú európsku menu chceme prijať od januára 2009.

Slovensko v novembri opäť vyhovelo podmienke nízkej inflácie, ktorá je jedným z kritérií na zavedenie eura. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnil slovenský Štatistický úrad a štatistický úrad Európskej únie (Eurostat). Krajina drží rast spotrebiteľských cien pod požadovanou hranicou nepretržite od augusta tohto roka. Spoločnú európsku menu chce prijať od januára 2009.

Inflácia na Slovensku v jedenástom mesiaci podľa metodiky Európskej únie (EÚ) zvoľnila tempo medziročného rastu na 2,3 percenta z októbrových 2,4 percenta. Počas samotného novembra sa ceny zvýšili o 0,4 percenta po októbrovom náraste o 0,7 percenta. Dôvodom bolo podobne ako v októbri najmä zdraženie potravín.

Z údajov Eurostatu vyplýva, že Slovensko podmienku inflácie splnilo v novembri štvrtý mesiac po sebe. Podľa maastrichtských kritérií nesmie medziročný rast spotrebiteľských cien podľa európskej metodiky v sledovanom období prekročiť o viac ako 1,5 percentuálneho bodu 12-mesačný priemer troch krajín EÚ s najnižšou mierou inflácie.

V jedenástom mesiaci mali najnižšiu ročnú priemernú infláciu Malta (0,5 percenta), Francúzsko a Fínsko (zhodne 1,5 percenta). Priemer slovenskej inflácie dosiahol dve percentá oproti požadovanej maximálnej hodnote 2,67 percenta.

V novembri sa medziročne najviac, o 6,7 percenta, zvýšili ceny potravín a nealkoholických nápojov. Mierne naopak klesli ceny v zdravotníctve, ako aj za nábytok a vybavenie domácností. Oproti októbru stúpli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 1,2 percenta.

Podľa údajov zostavených v národnej metodike, ktoré úrad zverejnil v utorok, ceny v novembri zvoľnili tempo medziročného rastu na 3,1 percenta v porovnaní s októbrovým tohtoročným maximom na úrovni 3,3 percenta. Rozdiel v hodnotách inflácie v národnej a harmonizovanej metodike spôsobuje odlišné zloženie spotrebných košov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy