Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
U.S. Steel zaškolil 23 Rómov, troch zamestnal
Zdielať na
Ekonomika

U.S. Steel zaškolil 23 Rómov, troch zamestnal

Zdroj: wikipedia.org

Skupina 23 Rómov prešla vzdelávacím kurzom, pracovný pomer získali traja najlepší.

Spoločnosť U.S. Steel dnes zamestnala ďalších Rómov z Košíc a blízkeho okolia.

Skupina 23 Rómov prešla vzdelávacím kurzom, pracovný pomer získali traja najlepší. Spoločnosť v spolupráci so samosprávou za štyri roky celkovo zamestnala 150 Rómov. Medzi Rómami na Slovensku je dlhodobo vysoká nezamestnanosť.

"Dôležitou časťou projektu je, že umožňuje mladým ľuďom stať sa vzorom v komunitách, v ktorých žijú," povedal pri ukončení kurzu prezident spoločnosti David Lohr. Skupina Rómov absolvovala kurz rezania kyslíkom, všetci získali paličské preukazy.

Rómovia pochádzali zo známeho košického sídliska Luník IX, obce Veľká Ida pri Košiciach a z košickej mestskej časti Šaca. Pri ich výbere spoločnosť spolupracovala so samosprávou a miestnou cirkvou. Rómovia budú pracovať v spoločnosti Vulkmont, dcérskej spoločnosti U.S. Steel Košice.

"Mám mladú rodinu a keby som sa o ňu nestaral, bolo by to veľmi zlé," povedal novinárom po podpise pracovnej zmluvy Stanislav Díro z Luníka IX. Díro sa zúčastnil už na predchádzajúcom kurze U.S. Steelu, vtedy však neskončil medzi najlepšími.

Priemerná mzda robotníka v spoločnosti Vulkmont vlani dosiahla 26.000 korún, povedal novinárom riaditeľ spoločnosti Patrik Ivanišin. Rómovia do zamestnania nastúpia od začiatku budúceho roku.

Na Slovensku je medzi Rómami vysoká nezamestnanosť. Firmy tvrdia, že sa ich zamestnávaniu nevyhýbajú, problémom je však vraj ich nízke vzdelanie a nedostatočná kvalifikácia.
   

Zdielať na

Najčítanejšie správy