Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Enelu sa už tento rok vráti investícia na kúpu elektrární
Zdielať na
Ekonomika

Enelu sa už tento rok vráti investícia na kúpu elektrární

Zdroj: web.jaslovskebohunice.sk

Talianskej spoločnosti Enel, ktorá počas vlády Mikuláša Dzurindu získala väčšinový podiel v Slovenských elektrárňach, sa podľa štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Dušana Muňka už tento rok vrátia vynaložené investície.

Talianskej spoločnosti Enel, ktorá počas pôsobenia predchádzajúcej vlády Mikuláša Dzurindu získala väčšinový podiel v Slovenských elektrárňach (SE), sa podľa štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia (MŽP) Dušana Muňka (Smer-SD) už tento rok vrátia vynaložené investície.

Podnik by mal skončiť so ziskom asi 15 miliárd korún, vyhlásil Muňko pred novinármi. Naznačil tak, že predaj SE bol pre Slovensko nevýhodný. Stanovisko SE ČTK zisťuje.

"Tento rok budú mať zaplatené to, za čo Slovensko (podnik) predalo," vyhlásil dnes Muňko. Enel síce zaplatil za kúpu 66 percent akcií podniku viac než 30 miliárd korún, ale podľa Muňka výnosy za predaj znížilo napríklad predchádzajúce oddlženie elektrární z verejných zdrojov.

K zisku Slovenských elektrární ovládaných Enelom podľa Muňka prispieva aj prenájom vodného diela Gabčíkovo, ktorý je podľa kabinetu Roberta Fica pre Slovensko nevýhodný. Gabčíkovské elektrárne získala do 30-ročného nájmu spoločnosť Enel ako súčasť predaja väčšinového podielu SE.

Zmluvu o prenájme už napadol Úrad pre verejné obstarávanie a prípad začne v utorok posudzovať súd, dodal dnes štátny tajomník Muňko. Prenájom Gabčíkova bol však podľa skorších vyjadrení predstaviteľov bývalej vlády nevyhnutný pre predaj akcií SE.

Gabčíkovo ako súčasť podniku Slovenské elektrárne vraj nebolo možné prenajať alebo predať výhodnejšie, pretože vodné dielo je naďalej predmetom súdneho sporu s Maďarskom. Predaj strategického podniku bol výhodný, pretože zahraničný investor by mal priniesť chýbajúce miliardy korún na rozvoj elektrární, tvrdili predchádzajúci vládni predstavitelia.

Enel by mal podľa tohtoročných vyjadrení svojich čelných predstaviteľov preinvestovať na Slovensku do roku 2013 asi 110 miliárd korún. Časť z nich by mala ísť aj na dostavbu jadrovej elektrárne v Mochovciach.

Zdielať na

Najčítanejšie správy