Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nezamestnanosť v Rimavskej Sobote stále rastie
Zdielať na
Ekonomika

Nezamestnanosť v Rimavskej Sobote stále rastie

Zdroj: internet

Koncom septembra hľadalo v okrese zamestnanie 11.879 ľudí.

Počet nezamestnaných v okrese Rimavská Sobota sa takmer pol roka zvyšuje napriek tomu, že juhokórejský Sewon už v meste zamestnáva viac ako 700 ľudí. Koncom septembra hľadalo v okrese zamestnanie 11.879 ľudí, povedala ČTK Zuzana Kosorínová z úradu práce v Rimavskej Sobote. Miera nezamestnanosti tak presiahla 28 percent, čo bolo najviac zo všetkých okresov v krajine.

Do evidencie úradu práce pribudli najmä absolventi škôl, sezónni robotníci a takmer 140 ľudí prepustených z bývalej textilky Ozeta v Tornali.

"Sám Sewon nezamestnanosť nezachráni," myslí si Kosorínová. Aj v prípade, že by investor naplnil zámer zamestnať približne 1 400 ľudí, nezamestnanosť by sa v okrese znížila iba o 1,5 percentuálneho bodu. Do evidencie navyše priebežne pribúdajú ľudia, ktorí boli cez leto na zárobkoch v zahraničí.

Juhokórejský výrobca automobilových komponentov spustil v Rimavskej Sobote produkciu v marci tohto roka, v máji pracovalo pri výrobe kabeláží do automobilov 350 ľudí. Odvtedy sa počet pracovníkov vo firme zdvojnásobil.

Podľa prednostu mestského úradu Ladislava Kovácsa plánuje spoločnosť rozšírenie výroby a dodávky pre nový závod automobilky Hyundai v Nošoviciach na severe Moravy. Chcela by odkúpiť ďalšiu budovu v bývalých rimavskosobotských kasárňach, ktoré si však plánuje ponechať armáda na vybudovanie archívu. Mesto ponúklo za budovu kasární iný objekt, o možnej výmene majetku sa zatiaľ rokuje.

Sewon, ktorý má na Slovensku ďalšie prevádzky v Hnúšti a v Lednických Rovniach, zatiaľ zostáva jediným väčším investorom v Rimavskej Sobote. Ďalšie dve zahraničné firmy by tu mali v budúcom roku pri výrobe elektrických súčiastok zamestnať podľa Kovácsa približne 150 ľudí, to však mieru nezamestnanosti výrazne neovplyvní. Mesto má stále pre veľkého investora k dispozícii deväťhektárový pozemok, na ktorom mala pôvodne stáť fabrika nemeckého výrobcu automobilových zväzkov Dräxlmaier. Firma však od investície na poslednú chvíľu odstúpila a pozemky vrátila samospráve.

O situácii v okrese Rimavská Sobota rokovala koncom septembra vláda. Tá zaviazala ministra dopravy, aby urýchlil prípravu na vybudovanie rýchlostnej cesty R3 zo Zvolena do Košíc a ministerstvo práce tu má do budúceho leta overiť národný projekt fungovania sociálnych podnikov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy