Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prevody peňazí neboli nikdy jednoduchšie. Centrum pre finančné inovácie ich bude chrániť pred zneužitím
Zdielať na

Prevody peňazí neboli nikdy jednoduchšie. Centrum pre finančné inovácie ich bude chrániť pred zneužitím

BRATISLAVA / Finančné inovácie a bankové služby, ktoré sú už na úplne virtuálnom základe bez akejkoľvek potreby navštíviť banku, či napríklad poisťovňu, sú fenoménom súčastnosti. Prináša to však aj riziká. Na novú situáciu reaguje tak aj ministerstvo financií, ktoré vytvorilo Centrum pre finančné inovácie.

Ministerstvo financií si chce posvietiť a mať trocha pod drobnohľadom fintechové firmy, to ale neznamená, že rezort má niečo proti. Nové technológie prinášajú finančné služby bližšie k ľuďom a tí budú môcť jednoduchšie a efektívnejšie riadiť svoje financie bez toho, aby navštívili viaceré banky, alebo poisťovne, kde majú svoje účty.

Dôležitá bude, ale v tejto novej finančnej virtualite bezpečnosť. "Inštitúcie budú podliehať registrácii a licencovaniu v Národnej banke a budú podliehať dohladu," informuje Martin Peter, predseda centra. "Keď tá aplikácia bude mať pečiatku ministerstva financií ,tak klient má nejakú záruku, že cez túto aplikáciu môže ísť," dodáva Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity Bratislava. 

Fintech inovácie okrem prínosu pre používateľov, prinášajú pre Slovensko aj podnikateľskú príležitosť. It špecialisti vytvárajú aplikácie, ktoré zjednodušia finančný svet ľudí. Ak im v tomto bude ministerstvo pomáhať a odstraňovať bariéry a nie naopak, tak to bude plus.

Nedávno sa riešil aj problém bezpečnosti elektronických podpisov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy