Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fico o kauze odpočúvania: Strana SaS je riziko pre demokraciu na Slovensku
Zdielať na

Fico o kauze odpočúvania: Strana SaS je riziko pre demokraciu na Slovensku

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premier Robert Fico sa na tlačovej konferencii vyjadril ku kauze týkajúcej sa zneužívania Vojenského obranného spravodajstva (VOS) údajne v prospech strany SaS. Je presvedčený, že strana je rizikom pre demokraciu na Slovensku.

Parlament bude v stredu rokovať o závažných medializovaných skutočnostiach, týkajúcich sa zneužívania Vojenského obranného spravodajstva údajne v prospech strany Sloboda a Solidarita (SaS) v období pôsobenia Ľubomíra Galka vo funkcii ministra obrany. Odpočúvať mali kamionistu.

Koalícia má pri tomto rokovaní pripravené dva alternatívne návrhy. Buď má padnúť návrh na odvolanie Galka z funkcie predsedu parlamentného výboru na kontrolu činnosti NBÚ, alebo má NR SR schváliť výzvu, aby Galko odstúpil sám.

Riziko pre demokraciu

Premiér vyjadril obavy, že ak strana nemá problém zneužívať svoje mocenské postavenie, nebude ich mať, ani keby sa dostala do vlády. Pritom ale povedal, že o samotného Galka mu nejde, ale o celú stranu. "Verejnosť by mala vedieť, že ak by sa SaS dostala do vlády, bude odpočúvať ľudí. Hovorím to s úplnou vážnosťou a nemám žiadne pochybnosti o tom, že táto strana bude šmírovať po účtoch, bude pripravená zatvárať ľuďom ústa. Chcem označiť túto stranu za riziko pre demokraciu na Slovensku," hovorí Fico. 

Mocenská hra koalície

Galko hovorí, že s tým nemá nič spoločné, že je to diskreditácia jeho osoby zo strany koalície. Opozícia je na prípadné odvolanie Galka pripravená. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová povedala, ak by koalícia Galka odvolala, predsedovia aj podpredsedovia výborov z opozičných strán odstúpia. "Všetky strany sa zachovajú veľkoryso a kolegiálne, lebo je to nátlaková a mocenská hra koalície. Bude to teda forma protestu z našej strany proti tomuto nátlaku,“ uviedla.

"Vypustili sa všetky tie slovné spojenia - na pokyn Galka, na rozkaz Galka, práve na základe toho, že všetci tí dôstojníci očistili moje meno. Tým pádom táto pseudokauza pre mňa v roku 2015 skončila," vyjadril sa Galko. 

Galka obviňuje koalícia z toho, že je zodpovedný za prípad odpočúvania. Kauza prepukla v novembri 2011, keď viaceré médiá informovali o operácii v rámci VOS. To odpočúvalo mobilný telefón vtedajšieho generálneho riaditeľa televízie TA3 Michala Gučíka, ako aj niekoľkých ďalších novinárov a ďalších ľudí. Galko vtedy prišiel o kreslo ministra obrany. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy