Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Doba rekordne nízkych úrokov končí. Na rad prichádza sporenie
Zdielať na

Doba rekordne nízkych úrokov končí. Na rad prichádza sporenie

BRATISLAVA / Časy rekordne nízkych úrokových sadzieb sa pomaly končia. Finančná disciplína Slovákov ale už teraz začína pokrivkávať. Dôkazom je rastúci počet osobných bankrotov, ktoré iba v minulom roku využili tisícky dlžníkov. Niet divu, že stále častejšie sa začína skloňovať slovo sporenie. Napokon kedy, ak nie teraz?

Vyzerá to tak, že po ére lacných hypoték prichádza na rad sporenie. Jedným z dôvodov je až príliš rýchle zadlžovanie sa Slovákov. "Je v súčasnosti na rekordnej úrovni, nielen v oblasti hypoték, ale aj spotrebných úverov,“ informuje finančný analytik Peter Világi. Niet divu, že aj v čase rastúcej ekonomiky sa stále častejšie spomínajú zadné vrátka.

Odkladať si na horšie časy očividne je z čoho, veď v bankách majú Slováci viac ako 30 miliárd eur. "Problém je skôr v tom, že ich majú veľmi zle uložené," vraví analytik VilágiBežné a termínované účty pri rastúcej inflácii a stále nízkych úrokoch peniaze nezhodnotia. "Ak vložíte peniaze do banky, postupne o ne budete prichádzať," vysvetľuje riaditeľ Fidelity pre strednú a východnú Európu, Adam Lessing. 

Odkladať si peniaze na horšie časy sa však dá aj bez toho, aby si to človek až príliš uvedomoval. "Sporenie cez míňanie má takú podobu, že zaplatíte a nejaké percento z tej platby vám odíde na sporiaci účet,“ informuje analytik Pavel Škriniar. Vždy je správny čas začať si sporiť, pretože na zložité životné situácie je lepšie byť pripravený.

Počet osobných bankrotov stúpa. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy