Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stavebné sporenie sa zásadne zmení. Dotkne sa to takmer milióna Slovákov
Zdielať na

Stavebné sporenie sa zásadne zmení. Dotkne sa to takmer milióna Slovákov

BRATISLAVA / Stavebné sporiteľne sa postavili proti avizovaným zmenám v stavebnom sporení. Prednedávnom ich predstavil minister Peter Kažimír. Týkajú sa až 900 tisíc Slovákov. Rezort financií chce napríklad obmedziť poberateľov štátnej prémie, pretože je ich vraj príliš veľa. A nárok na ňu by mali mať iba ľudia s nižšími príjmami.

"Tento návrh je absolútne antisociálny. Zasahuje najmenej zasahujúce vrstvy obyvateľstva a hlavne zasahuje deti do 18 rokov," myslí si Imrich Béreš, riaditeľ Prvej stavebnej sporiteľne. Reč je o sume 66 eur a 39 centov, ktorá sa dá získať raz za rok ako štátnu prémiu.

Podmienkou tiež pre rok 2018 je, aby sme vložili na účet stavebného sporenia minimálne 1327 eur a 80 centov. Ak by sme vložili menej, dostaneme iba pomernú časť zo spomínaných približne 66 eur. Ak by sme si nasporili viac, stále dostaneme iba 66,39 eur. "Podľa mňa je potrebné používať čoraz viac verejné prostriedky na riešenie nájomného bývania a nielen podporu vlastného bývania. Aby stavebná prémia bola ako pri hypotéke pre mladých viazaná na výšku mesačného príjmu," hovorí Peter Kažimír, minister financií.

Zmien je veľa a sú zásadné

Ak by prešla novela v súčasnej podobe, malo by to podľa zástupcov sporiteľní fatálne následky pre celý systém stavebného sporenia na Slovensku. Tých zmien je viacero. Na štátnu prémiu budú mať nárok už iba osoby staršie ako 18 rokov. Doteraz si napríklad rodičia brali sporenie na svoje deti a získavali tak prémiu. Na deti je pritom napísaných približne 150 000 sporení.

Mesačný príjem sporiteľa nebude môcť presiahnuť 1,3 násobok priemernej mesačnej mzdy na Slovensku. Poskytnutie štátnej prémie bude musieť byť viazané výlučne na stavebné účely. A to aj v prípade zdedenia úspor zo stavebného sporenia. To všetko sa bude musieť zdokladovať, inak dedič o tieto prémie príde. Minimálny čas sporenia na priznanie štátnej prémie sa predĺži z dvoch na tri roky.

Zmeny budú platiť aj pre staré zmluvy

Dôležité je, že tí, ktorí si sporia viac ako šesť rokov a nepožiadali o stavebný úver, môžu nasporené peniaze použiť na čokoľvek a nemusia nič dokladovať. Analytici tieto zmeny vítajú. "Nechcem povedať, že stavebné sporenie by malo zaniknúť, ale tento produkt by mal bojovať o svoje miesto sám bez štátnej podpory," povedal Martin Vlachynský z INESS.

Stavebné sporenie sa však na budúci rok má na tri mesiace otvoriť. Bude to niečo podobné ako pri otvorení druhého piliera. Tí, ktorým sa zmeny v sporení nebudú pozdávať, budú môcť jednoducho vystúpiť. "Je absolútne nepredstaviteľné, že necháte takýto priebeh a otvoríte trh, lebo na tom trhu je 900 tisíc stavebných sporiteľov, ktorí poctivo sporia, dokladujú bločky, my ich kontrolujeme, v mnohých prípadoch odhaľujeme aj podvody a zrazu tento celý systém zostane otvorený a zraniteľný," hovorí Béreš.

Ministerstvo financií v pondelok opäť reagovalo a zopakovalo svoje stanovisko. Štátnu podporu majú dostávať len tí, ktorí ju potrebujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy