Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Chorých na chrípku pribúda. Zatvárajú školy a škôlky
Zdielať na

Chorých na chrípku pribúda. Zatvárajú školy a škôlky

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V treťom týždni tohto roku bolo nahlásili lekári 54 203 prípadov akútnych respiračných ochorení. V prepočte ide o chorobnosť 1 890 zo 100 000. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom počet nakazených vzrástol o 12,2 percent.

Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Bratislavskom kraji, najnižšia v Prešovskom kraji. Najviac chorých je vo vekovej skupine 0 - 5 ročných detí, kde je chorých takmer 5000 detí zo 100 000. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1 238 osôb, čo predstavuje 2,3 percenta zo všetkých. Ochorenia hlásilo 61 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 49 percent všeobecných lekárov pre dospelých. Najviac hlásiacich lekárov zaznamenali v Nitrianskom kraji, najmenej v Bratislavskom kraji.

Najviac chrípke podobných ochorení hlásili v treťom týždni roku 2018 v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom kraji. Najviac chorých bolo vo vekovej skupine 15 až 19 ročných.

Z dôvodu zvýšenej chorobnosti na ARO bol v Žilinskom kraji vydaný zákaz návštev v zariadení pre seniorov v Bytči a v psychiatrickej liečebni v Sučanoch. Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu hlásili spolu v 18 zariadeniach.

Išlo o:

- jedny jasle v Košickom kraji,
- sedem materských škôl (dve v Banskobystrickom kraji, dve v Nitrianskom kraji, jedna v Žilinskom kraji, jedna v Prešovskom kraji a jedna v Košickom kraji),
- desať základných škôl (päť v Košickom kraji, tri v Nitrianskom kraji, jedna v Trenčianskom kraji a jedna v Banskobystrickom kraji).

Nový prípad nebezpečného ochorenia SARI sa neobjavil. Akútny respiračný syndróm sa potvrdil v druhom kalendárnom týždni u 64-ročnej ženy z okresu Nové Zámky. V januári 2017 sa v Nitrianskom kraji objavilo až šesť prípadov SARI, tento rok zatiaľ len jeden.

Pozrite si archívnu reportáž o prevencii chrípky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy