Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister financií smúti za daňovými licenciami. Rozpočet tým prišiel o milióny
Zdielať na

Minister financií smúti za daňovými licenciami. Rozpočet tým prišiel o milióny

BRATISLAVA / Podľa ministerstva financií príde štát pre zrušenie daňových licencií až o 115 milónov EUR. Išlo o obľúbený nástroj ministra Kažimíra, lenže na jeho zrušení trvali koaliční partneri SMERu. Daňové licencie navyše neschvaľujú ani odborníci a sú radi, že sú minulosťou.

Daňové licencie v roku 2014 na Slovensku po vládnom odsúhlasení skončili a podľa ministerstva financií tak rozpočet prišiel tento rok o 115 miliónov eur. "Z čoho ja nie som rád a stále si myslím, že sme sa tohto nástroja dobrovoľne vzdali. Ale to je len povzdych z mojej strany," povedal minister financií, Peter Kažimír. Na Slovensku viac než 50 percent spoločností priznávalo nulovú daň. Firmy, ktoré neplatili dlhodobo dane, tak využívali výhody na úkor tých, ktoré si plnili daňové povinnosti poctivo.

Daňoví poradcovia daňové licencie nepovažovali za účinný nástroj fiškálnej politiky. "Nakoľko postihuje plošne všetkých podnikateľov, hlavne začínajúcich, bez ohľadu na to, či mohli dosiahnuť zisk. A je to hlavne problém pre začínajúcich a startupy, lebo v prvých rokoch, keď ešte nemajú výnosy, tak musia platiť dane," myslí si Branislav Kováč zo Slovenskej komory daňových poradcov. 

Paradoxom daňových licencií je, že Peter Kažimír sa sťažuje, že ich zrušením štát vyberie menej, ale štát na nich vybral menej, aj kým mohol. Za roky 2014 až 2015 chýbalo v štátnej kase 38 miliónov eur z daňových licencií. Svoju povinnosť si nesplnilo skoro 60tisíc firiem a nielen pre daňových špekulantov a kúzelníkov. "Správca dane nepodnikol dostatočné kroky na to, aby vyzval daňové subjekty na podanej dane, ak by to totiž robili dôsledne, mohol byť príjem štátu vyšší," hovorí Daniela Bolech Dobáková, hovorkyňa NKÚ.

Minister financií tvrdí, že mnohé pohľadávky sú voči nekontaktným firmám, kde by to vymáhanie nemalo aj tak zmysel. Naopak firmy, ktoré normálne fungujú, ale svoju povinnosť si nesplnili, tak platiť budú. "Samozrejme, že sa budú vymáhať a presne podľa zákona," tvrdí Kažimír.

Zavedenie daňových licencií nepovažovali za dokonalý nástroj ani analytici ministerstva financií. V ideálnom svete by boli individuálne kontroly finančnej správy, čo však vzhľadom na počet firiem nie je možné. Opak si myslí odborník. "Finančná správa má na to kapacity, aby si vytipovala subjekty, ktoré nie sú ochotné platiť a práve to by mala byť úloha finančnej správy," hovorí Kováč.

Pozrite si archívnu reportáž o zavádzaní daňových licencií:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy