Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Finančná správa chystá novinky. Menej papiera viac digitálna
Zdielať na

Finančná správa chystá novinky. Menej papiera viac digitálna

BRATISLAVA / Viac kontroly, ale aj digitalizácie. Tak by mala vyzerať budúcnosť finančnej správy. Jej reformu vo štvrtok predstavil spolu so šéfom úradu Františkom Imreczem aj minister financií Peter Kažimír. Daniari by však mali byť lepšie platení a kontrola by mala byť efektívnejšia. Nemala by tak stresovať čestných podnikateľov. Podnikatelia a odborníci nový šat vítajú, momentálne to nie je nič moc.

Daniari tento rok vybrali o 240 miliónov eur viac ako vlani. Chcú ešte pridať a to všetko v novom šate, ktorý by však nemal potešiť len ich. "Naším kľúčovým cieľom je vybudovať novú finančnú správu, ktorá bude postavená na väčšej miere digitalizácie, na väčšom proklientskom princípe," vysvetľuje minister financií Peter Kažimír.

Odborníci chystané zmeny vítajú, koniec koncov sa píše rok 2017 a internet majú aj na horských chatách. "Momentálne ten systém nie je dobrý, lebo máme komunikáciu len s daňovým úradom, ktorá funguje len jednosmerne daňová správa komunikuje naďalej nie elektronicky. A potom máme orgány, kde to funguje naopak," vysvetľuje viceprezidentka Slovenskej komory daňových poradcov Miriam Galandová.

Redizajnom by mali prejsť aj samotní daniari. Mali by sa sprísniť podmienky na výkon ich povolania a mali by byť aj lepšie platení. "Budu musieť aj viacej odolávať pokušeniam... Pri podozrení prídu o benefity," dodáva Kažimír. Minister chce vytvoriť dobrú klímu na dobrovoľné platenie daní. Mnohým ľuďom akosi však prechádza chuť platiť dane, keď po rozbitých cestách prídu do rozpadávajúcich sa nemocníc, potom čo ich deti prídu zo škôl, ktoré ani nevedia, že existujú nejaké svetové rebríčky hodnotení a zo správ sa dozvedia o veľkých daňových kúzelníkoch.

Napriek mnohým ekonomickým kauzám a zle fungujúcemu zdravotníctvu, či školstvu si Kažimír nemyslí, že by táto vláda vytvárala zlú klímu na platenie daní. Odborníci by ešte uvítali, keby sa zmeny zaviedli rozumne a nie chaoticky. A aby si redizajnovaný daniar pri kontrole len nehľadal palicu na psa. "Oceňujeme, že to mení z toho, že každý podvodník je zloduch a na tých zlých sa sústredia," uviedol riaditeľ Podnikateľskej aliancie Peter Kremský. "Pevne verím, že toto je už minulosť a správa sa zmeria na seriózne úniky s cieľom neplatiť dane," hovorí Miriam Galandová.

Radosť platiť na Slovensku dane by malo mať takúto postupnosť. "Dizajn tej reformy bude hotový v apríli 2018 a následná implementácia bude trojročná," hovorí prezident Finančnej správy František Imrecze.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy