Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poslanci prelomili prezidentovo veto a schválili zákon o zdravotnej starostlivosti
Zdielať na

Poslanci prelomili prezidentovo veto a schválili zákon o zdravotnej starostlivosti

BRATISLAVA / Parlament prelomil prezidentovo veto a opätovne schválil vrátenú novelu zákona o zdravotnej starostlivosti. Prezident Andrej Kiska novele vyčítal, že zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky zo zdravotného poistenia pre zamestnávateľa bolo prijaté cez pozmeňujúci návrh. Tvrdil, že si tento zákon zaslúži viac pozornosti.

Prijatie takej zásadnej zmeny, ktorej dopad je odhadovaný pre rok 2018 na 102,8 milióna eur, a to prostredníctvom schváleného pozmeňujúceho návrhu výboru, považuje Kiska za neodôvodnené a neprijateľné. Prezident mal výhrady prioritne voči zrušeniu odvodovej odpočítateľnej položky pre zamestnávateľov. Táto zmena sa dotýka ľudí, ktorých príjem nedosahuje 600 eur a pre zamestnávateľov to znamená od januára vyššie výdavky v podobe odvodov.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker v pléne upozornil, že spomínané opatrenie prediskutoval so zamestnávateľmi. "Štandardný legislatívny proces by trval zhruba štyri, päť mesiacov," povedal. Ako pripomenul, odvodová odpočítateľná položka zo zdravotného poistenia pre zamestnávateľa bol jednorazový stimul pre zamestnanosť v čase, keď nezamestnanosť dosahovala 13 percent.

Drucker dodal, že len 30 percent z tejto odvodovej odpočítateľnej položky zasiahne zamestnávateľov v roku 2018. "Ja sa za to môžem ospravedlniť, že to nejde štandardným legislatívnym procesom, ale toto je najlepšie, čo môžeme urobiť pre verejné zdravotníctvo s najmenším dopadom pre nezamestnanosť. Nepovažujem to za aroganciu moci," konštatoval Drucker.

Opoziční poslanci kritizovali obsah aj legislatívny proces prijímania zdravotníckych zákonov, novelou sa podľa nich prehĺbia regionálne rozdiely. "Obávame sa, že zamestnávatelia budú teraz tlačiť svojich zamestnancov do živností, či iných foriem zamestnávania, eventuálne by mohli aj rušiť ich pracovné miesta," povedal tieňový minister zdravotníctva a poslanec za hnutie OĽaNO Marek Krajčí.

Opoziční poslanci strany SaS a tiež poslanec Miroslav Beblavý a Jozef Mihál ešte pred začatím mimoriadnej schôdze zvolali tlačové konferencie. Vyzývali premiéra, aby poplatky za doplnkové ordinačné hodiny zrušil. 

Podľa nezaradeného poslanca a člena vznikajúcej strany SPOLU - občianska demokracia Jozefa Mihála spôsobí zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky, že malí podnikatelia v 15 znevýhodnených okresoch s najvyššou nezamestnanosťou budú platiť ešte viac na odvodoch za každého jedného zamestnanca. "Chcem zdôrazniť, že aj keď zamestnanosť na Slovensku výrazne poklesla, stále tu máme 15 znevýhodnených okresov, kde je zamestnanosť stále výrazne vysoká," uviedol Mihál.

Novela zákona o zdravotnej starostlivosti rieši niekoľko oblastí od poskytovania urgentnej zdravotnej starostlivosti, cez zabezpečenie systému elektronického zdravotníctva, obhliadok mŕtvych tiel, sadzby za poistencov štátu či financovania ošetrovateľskej starostlivosti poskytovanej v zariadeniach sociálnych služieb. Legislatívnou úpravou sa zavádzajú aj takzvané doplnkové ordinačné hodiny. Vybranej skupine sestier vzrastú platy - od júla budúceho roka by sa mali dočkať sestry s vysokoškolským vzdelaním II. stupňa v študijnom odbore ošetrovateľstvo a s praxou najmenej päť rokov v tomto špecializačnom odbore nárastu mzdy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy