Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zamestnávatelia aj zamestnanci, pozor! Od 1. januára sa menia odvody do zdravotnej aj sociálnej poisťovne
Zdielať na

Zamestnávatelia aj zamestnanci, pozor! Od 1. januára sa menia odvody do zdravotnej aj sociálnej poisťovne

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Od 1. januára platí nový vymeriavací základ na sociálne poistenie pre SZČO, dobrovoľne poistenú osobu, zamestnanca ale aj zamestnávateľa. V pozore by mali byť aj tí, ktorí si platia odvody do zdravotnej poisťovne. Výška preddavkov na zdravotné poistenie sa totiž tiež zmení.

Od 1. januára 2018 platí nový minimálny vymeriavací základ na sociálne poistenie pre povinne poistené samostatne zárobkovo činné osoby a dobrovoľne poistené osoby. Nový je aj maximálny vymeriavací základ na sociálne poistenie pre povinne poistené SZČO, DPO, zamestnanca a zamestnávateľa. Výnimkou je úrazové poistenie, ktorého výška nie je obmedzená. Pre lepšiu orientáciu sociálna poisťovňa pripravila aj praktickú pomôcku – Tabuľku platenia poistného od 1. januára 2018, ktorú zverejnila na svojej webovej stránke.

"V tabuľke sa nachádzajú percentuálne sadzby poistného na jednotlivé druhy poistenia, a to nemocenské, dôchodkové starobné a invalidné, poistenie v nezamestnanosti, garančné, úrazové a rezervný fond solidarity," spresnil hovorca sociálnej poisťovne Peter Višváder. Sadzby poistného v tabuľke si možno zistiť z pohľadu zamestnanca, zamestnávateľa, povinne poistenej SZČO a DPO. "Sú v nej i sadzby poistného pre platby uhrádzané štátom a Sociálnou poisťovňou za určité skupiny osôb,“ dodáva Višváder. V tabuľke sú aj vypočítané sumy poistného pre jednotlivé druhy poistenia z minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu. 

V pozore by mali byť aj platitelia zdravotného poistenia

Ak ste samostatne zárobkovo činná osoba, musíte si zdravotné poistenie platiť sami. Povinnosť vám vzniká odo dňa, kedy sa stávate SZČO, napríklad odo dňa ohlásenia činnosti. Výnimkou sú samoplatitelia, ktorí sú súčasne študentmi, zamestnancami či dôchodcami. 

Konkrétna suma pre platenie preddavkov na zdravotné poistenie pre SZČO sa odvíja od vymeriavacieho základu. Ten sa vypočíta z podielu základu dane z príjmov za rok 2016, ktorý nie je znížený o zaplatené poistné na zdravotné a sociálne poistenie v roku 2016 a koeficientu 1,486. Z tohto ročného vymeriavacieho základu treba vypočítať, akú sumu zdravotných odvodov má SZČO platiť mesačne. Sadzba zdravotného poistenia v roku 2018 pre SZČO je 14 % z mesačného vymeriavacieho základu, a ak je SZČO osobou so zdravotným postihnutím, sadzba je 7 percent. Mesačná výška odvodov sa zaokrúhľuje na eurocenty nadol. 

Podľa zákona o zdravotnom poistení v roku 2018 platí, že minimálny mesačný vymeriavací základ SZČO pre platenie zdravotných odvodov je polovica z priemernej mesačnej mzdy za rok 2016. Keďže priemerná mesačná mzda za rok 2016 bola na Slovensku 912 eur, minimálny mesačný vymeriavací základ pre platenie zdravotných odvodov SZČO od roku 2018 je suma 456 eur. SZČO tak bude musieť v roku 2018 platiť zdravotné odvody vo výške najmenej 63,84 eur.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy