Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Príplatky za nočné a víkendy budú pre niektorých lividačné. Zamestnávatelia majú vlastný návrh
Zdielať na

Príplatky za nočné a víkendy budú pre niektorých lividačné. Zamestnávatelia majú vlastný návrh

BRATISLAVA / Pripravovaný sociálny balíček vlády vyvolal vlnu rozporuplných reakcií. Podnikateľov zaskočila najmä snaha výrazne zvýšiť príplatky za prácu v noci a cez sviatok, ktorá sa v súčasnosti týka približne 240 tisíc Slovákov. Zamestnávatelia preto pripravili svoj vlastný návrh opatrení, ktorý by mal byť v porovnaní s tým vládnym údajne oveľa výhodnejší.

Zvyšovanie miezd pre nočných pracovníkov považujú za dobrý nápad aj slovenskí zamestnávatelia. Prispieť na ne by však podľa nich mal aj štát. Sami to totiž sotva utiahnu. "Slovensko je pre zamestnávateľov Klondike," myslí si ale premiér Fico. "Tie dopady sa budú pohybovať medzi 1 - 2,5 miliardy," kontruje prvý viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov, Ľuboš Sirota.

Zamestnávatelia preto prišli s vlastným balíčkom. Okrem zníženej DPH na všetky potraviny, navrhujú zrušiť odvody zo zvýšených príplatkov. "Tým vytvoríme priestor pre výrazné zvýšenie čistej mzdy zamestnanca v prípade balíčka RÚZ až o 128 eur," hovorí Martin Hošták, tajomník RÚZ.

Modelová rodina by si tak prilepšila o vyše 260 eur a na rozdiel od poslaneckého návrhu by jej štát nezobral ani euro. Nočná práca tak očividne zdražie, otázne je, za akú cenu. „Ideme na báze minimálnej mzdy z 0,50 eura na 1,35 eura," povedal Robert Fico. Pre viacerých zamestnávateľov a medzi nimi najmä pre pekárov, však majú nové opatrenia likvidačný charakter.  Zamestnávatelia preto veria, že na mimoriadnom stretnutí tripartity sa cez víkend podarí nájsť kompromis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy