Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Investigatívci zverejnili Paradise Papers. Na zozname je aj britská kráľovná
Zdielať na

Investigatívci zverejnili Paradise Papers. Na zozname je aj britská kráľovná

LONDÝN / Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov zverejnilo novú rozsiahlu databázu uniknutých finančných dokumentov. Tie podľa organizácie ukazujú ako vplyvní a veľmi bohatí ľudia tajne investujú obrovské sumy peňazí v daňových rajoch. Výnimkou podľa všetkého nie je ani súkromný majetok britskej kráľovnej Alžbety II. České centrum pre investigatívnu žurnalistiku uviedlo, že asi 12 060 dokumentov sa týka priamo Českej republiky.

Dokumenty nazvané Paradise Papers sa zameriavajú predovšetkým na amerických klientov. Poukazujú aj na to, že americký minister obchodu Wilbur Ross má podiel vo firme obchodujúcej s Rusmi. Databáza obsahuje 13,4 miliónov dokumentov, z ktorých väčšina pochádza od dvoch veľkých firiem pohybujúcich sa vo svete offshoreových financií. Paradise Papers je nasledovníkom kauzy Panama Papers, ktorá odhaľuje praktiky prevádzania peňazí do daňových rajov. 

Nový únik dát odhaľuje ako hlboko je systém daňových rajov prepojený so svetom politiky, osobného bohatstva či veľkých a známych korporácií, ktoré sa vyhýbajú daniam, čím ďalej tým sofistikovanejším spôsobom. Zdrojom uniknutých dát sú podľa Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku dve offshoreové spoločnosti. Záznamy z rokov 1950 do roku 2016 obsahujú e-maily, zmluvy, ale aj bankové záznamy 25 000 firiem spojených s ľuďmi v 180 krajinách sveta. 

Na zozname je aj britská kráľovná

V Paradise Papers sa spomínajú známe mená ako Stephen Bronfman, poradca a blízky priateľ kanadského premiéra Justina Trudeaua či jordánska kráľovná Núr. Objavili sa aj informácie od britských médií, ktoré uvádzajú, že mnohomiliónové výnosy z Lancasterského vojvodstva kráľovnej Alžbety II. boli investované do fondov na Kajmanských ostrovoch a na Bermudách ako súčasť offshore portfólia, ktoré nebolo zverejnené. Peniaze šli prostredníctvom fondov do spoločnosti, ktorú kritizujú za využívanie chudobných rodín a zraniteľných ľudí. Vojvodstvo, z ktorého kráľovná čerpá svoje príjmy uviedlo, že o 12 rokov trvajúcich investíciách nevedelo. Stanica BBC upozorňuje, že na týchto investíciách nie je nič nezákonné a neznamená to, že by kráľovná neplatila dane.

V Paradise Papers je podľa Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku 12 060 dokumentov týkajúcich se Česka. Podľa centra ale nie je možné stanoviť, koľko je v Paradise Papers Čechov, pretože značná časť českých ponikateľov má adresu trvalého pobytu v zahraničí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy