Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Dokumenty Paradise Papers sa podľa novinárky týkajú aj Slovenska
Zdielať na

Dokumenty Paradise Papers sa podľa novinárky týkajú aj Slovenska

BRATISLAVA / Svetové médiá zverejnili nové dokumenty o únikoch peňazí v daňových rajoch. Tentokrát má ísť o viac než 13 miliónov dokumentov pod názvom Paradise Papers. K materiálom sa dostal nemecký denník Süd-deutsche Zeitung a podobne ako minulý rok ich poskytol aj Medzinárodnému konzorciu investi-gatívnych novinárov.

Televízii JOJ sa podarilo skontaktovať s novinárkou, ktorá má tieto materiály k dispozícii. Podľa nej sa tisíce dokumentov týkajú aj Slovákov. Väčšina uniknutých materiálov pochádza z konkrétnej offshorovej firmy, teda firmy, ktorá sa špecializuje na ukladanie peňazí svojich klientov tam, kde neplatia žiadne alebo minimálne dane. "Sú tam právnici, ktorí sú blízki slovenským politikom. Niektoré sa budú týkať optimalizácie daní, vyplácaní dividend, ale ešte nechcem zachádzať do detailov," uviedla Pavla Holcová z Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku.

V odtajených dokumentoch sa ocitli aj mená ako britská kráľovná Alžbeta, či americký minister obchodu a blízky priateľ Donalda Trumpa, ktorý má podľa materiálov vlastniť časť ruskej firmy. V Paradise Papers figuruje aj Bono, spevák zo skupiny U2, či hlavný poradca kanadského premiéra.

Podľa novinárky sa na začiatku celého vyšetrovania novinári najskôr snažia overiť, či sú vôbec materiály reálne, teda či ich niekto umelo nevytvoril a či firmy skutočne robili prevody peňazí, ktoré sú v nich uvádzané. Stanica BBC ale uviedla, že na týchto investíciách nie je nič nezákonné. Novinárka však vysvetľuje, že nie vždy sa tieto offshorové firmy využívajú iba na optimalizovanie daní. "Offsohorové spoločnosti nevznikajú len preto, aby sa optimalizovali dane, ale aj preto, aby nebol dohľadateľný majiteľ, aby sa spoločnosti anonymizovali. Čím komplikovanejšia schéma je, tým pravdepodobnejšie je, že človek chcel skryť, že je reálny majiteľ," tvrdí Holcová. 

Mená konkrétnych ľudí a konkrétne kauzy by sa podľa novinárky, ktorá má uniknuté materiály k dispozícii, mali zverejniť o niekoľko dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy