Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pracovať v zahraničí sa už neoplatí. Slováci sa vo veľkom vracajú domov
Zdielať na

Pracovať v zahraničí sa už neoplatí. Slováci sa vo veľkom vracajú domov

BRATISLAVA / Od roku 2014 u nás po prvý raz klesol počet ľudí, ktorí odchádzajú za prácou do zahraničia. Práce je totiž dosť aj doma a solídne sú aj niektoré platy. To sú najnovšie údaje štatistického úradu za druhý kvartál tohto roku. Slovensku rastie ekonomika, zamestnanosť a aj reálne mzdy.

Ekonomike sa darí de facto v celej Európe, najmä v krajinách kam vyvážame, tak sa darí aj nám - malým, proexportným štátom. Týmto začali aj pondelkovú tlačovú konferenciu na spoločnom rokovaní vlád premiéri Česka a Slovenska.

"Obe naše krajiny rastú a to takou rýchlosťou, ktorá je nadpriemerná v rámci Európskej únie," vyhlásil český premiér Bohuslav Sobotka.

Dobré správy potvrdzujú aj štatistici. Cez štyri percentná sa zvýšil objem hrubého domáceho produktu a ekonomika rastie cez tri. "Ekonomický rast bol podporený najmä domácim dopytom s medziročným rastom o 2,3 percenta," uviedol predseda Štatistického úradu SR Alexander Ballek.

Odchod do zahraničia

"Za spotrebou domácnosti treba vidieť predovšetkým vysoký nárast nominálnych miezd. Medziročne je to 4,8 percenta. Čiže aj po odrátaní inflácie zostali domácnostiam vyššie finančné prostriedky," dodáva ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Priemerná mzda sa dostala momentálne na novú úroveň - dosiahla 944 eur. Rast zamestnanosti a miezd sú práve tie čísla, čo ľudí zaujímajú. To, že je u nás lepšie odzrkadľuje aj fakt, že od roku 2014 stúpal počet ľudí, ktorí odchádzali zo Slovenska za prácou do zahraničia. Tento rok je to naopak.

"V zahraničí pracovalo krátkodobo približne 150 tisíc slovenských občanov. Keď to porovnáme s rovnakým obdobím minulého roka, ide o pokles 15 tisíc, čo je približne 6 percent," upresnil Ivan Chrappa, riaditeľ Sekcie práce Štatistického úradu SR.

Made in Slovakia

Podľa ekonóma SAV Vladimíra Baláža, sa aktuálne oveľa menej oplatí chodiť pracovať do zahraničia, ako v minulosti. "Najmä v Českej republike, aj kvôli kurzovým zmenám, zarobíte prakticky toľko, ako na Slovensku," dodáva Vladimír Baláž.

Podľa štatistického úradu sa však nedarí rovnako všetkým odvetviam. Dlhodobé problémy má odevný priemysel. A ruku na srdce: kedy ste naposledy na svojom oblečení objavili vysačku "Vyrobené na Slovensku"?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy