Skoro jasno
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Počet nesplácaných úverov rastie. Slovákom hrozí dlhová pasca
Zdielať na

Počet nesplácaných úverov rastie. Slovákom hrozí dlhová pasca

BRATISLAVA / Národná banka Slovenska dvíha varovný prst. Počet nesplácaných úverov totiž u nás postupne rastie. Nemusí trvať dlho a tisícky Slovákov sa ocitnú v dlhovej pasci. Stačí ak stúpnu úrokové sadzby alebo sa prestane dariť našej ekonomike.

Žiť na dlh sa Slovákom očividne zapáčilo. Jedna vec je úver získať a druhá ho aj splácať. Práve s tým začína mať problém stále viac dlžníkov. "Určite je to negatívny signál," myslí si riaditeľ Odboru dohľadu na makroúrovni Národnej banky Slovenska Marek Ličák.

"Pri hypotékach sú nesplácané približne dve percentá úverov, pri spotrebných úveroch je to približne 9 percent. Z toho vidieť, že pri hypotékach, kde sa človek nezadlžuje spontánne, je podiel nesplácania nižší," vysvetľuje pre TV JOJ Pavel Škriniar, finančný analytik z Ekonomickej univerzity.

Situácia nateraz nie je alarmujúca, no zadlžovanie nás môže skôr či neskôr dobehnúť. Národná banka síce sprísnila podmienky získavania úverov, to však nezabráni ľudom siahať po alternatívnych a často oveľa drahších zdrojoch.

"Platí to, čo vždy. Brať si úvery na spotrebu je nezmysel. Skôr treba byť opatrný v očakávaniach," radí Milan Repka, finančný konzultant zo spoločnosti Brokeria.

Dosiahli sme strop

"Aktuálne sme už v zadlžení domácností narástli na nejaký strop pásma, ktoré považujeme za najzdravšie," uviedol ekonomický analytik VÚB Andrej Arady.

Dôvodom problémov je ľahká dostupnosť peňazí, precenenie vlastných možností a nedostatočná finančná rezerva väčšiny Slovákov. "Sporia málo aj voči svojim možnostiam v porovnaní s okolitými krajinami," dodáva Arady.

Ľudí v dlhovej pasci pomerne rýchlo pribúda. Národná banka preto chystá balík obmedzení pri poskytovaní úverov. Najmä tí, ktorí ich nebudú spĺňať, to budú vnímať ako prekážku, ktorú treba obísť.

Odmietnu vás v banke?

Tí, ktorí odídu z banky s dlhým nosom, si cestu k pôžičke aj tak nájdu. Následky pri nesplácaní však môžu byť ešte horšie. Opatrenia, ktoré začnú platiť od budúceho roka, neznamenajú podľa NBS vyháňanie ľudí z finančných domov.

"Klient väčšinou nebude odmietnutý z banky, ale bude mu ponúknutý nižší objem úveru," dodáva Marek Ličák z NSB. Aj pri peniazoch tak nie je od veci občas pripomenúť si starú dobrú múdrosť. Treba sa zakryť len takou perinou, pod ktorú sa zmestíme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy