Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Školský rok stojí nemalé peniaze. Koľko si treba pripraviť?
Zdielať na

Školský rok stojí nemalé peniaze. Koľko si treba pripraviť?

Nástup do prvého ročníka je obrovskou životnou zmenou pre celú rodinu a zároveň veľkou záťažou pre rodinný rozpočet. Len prvotné náklady na školskú tašku a pomôcky stoja rodičov do 150 eur. Podľa odhadov opýtaných ich celý rok vyjde v priemere na 400 eur. Len čo prekročíte prah triedy, už od vás pýtajú školné a ďalšie poplatky, príspevky pre školu, ktoré vychádzajú na 15 – 100 eur. Ich výška sa líši aj v závislosti od krajov. Rodičia na východnom Slovensku platia o niečo menej, tretina z nich sa zmestí do 15 eur. Z prieskumu spoločnosti 2muse, realizovanom na vzorke 540 respondentov ďalej vyplynulo, že väčšina Stredoslovákov je zaťažená poplatkami vo výške do 50 eur, na západe sa podľa odhadov opýtaných šplhajú až do výšky 100 eur. <!-- (c) 2000-2017 Gemius SA version 2.0 Impressions: campaign: PostovaBanka_DobryUcet, placement: /JOJ , creative: SlovenskaProdukcna_PRclanok_15_8_FREE --> <i id="_gde_isndwl_qojpdmnjge" style="display: none !important; visibility: hidden !important"></i> <script type="text/javascript"> (_gdeaq = window._gdeaq || []).push(['hit', 'gdesk', 'p9LgJ.LIPwSE6SWkaeJMo8PJnDQWT4vnOPXD.KItwsn.R7', 'tncjqodfwj', 'aexvnhlnqdvyopjsjmvyecsgbkmh'], ['viewable', 'gdesk', 'p9LgJ.LIPwSE6SWkaeJMo8PJnDQWT4vnOPXD.KItwsn.R7', 'qojpdmnjge', '_gde_isndwl_qojpdmnjge']); </script> <script type="text/javascript" src="//gdesk.hit.gemius.pl/gdejs/xgde.js"> </script>

Najviac nás stojí aktovka a obedy

Významnou položkou v zozname nákladov na prváka, ktoré rodičia pocítili už na konci prázdnin, sú školské potreby. Keď si tieto nákupy rozmeníme na drobné, zistíme, že nástup do školy nás núti siahnuť hlboko do peňaženky. Nehovoriac o tom, keď je v rodine viac školopovinných detí. Štyria z desiatich rodičov investujú len do školskej tašky od 50 do 100 eur. Ide o najdrahšiu položku v nákupnom košíku. Naopak, najlacnejšou je peračník, za ktorý v priemere utratíme 12 eur. Prevažná väčšina opýtaných zaplatí za zošity do 20 eur a ďalšiu dvadsaťeurovú bankovku vyťahujeme pri úhrade písacích potrieb. "Školské potreby pre jedno dieťa tak spolu s prezuvkami stoja od 50 do 150 eur, pričom skoro tretina opýtaných je presvedčená o tom, že sa výdavky na školské potreby v porovnaní s minulým rokom zvýšili,“ konštatuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Ani družina a krúžky nie sú zadarmo

Tu sa však peňaženka ešte ani zďaleka nezatvorí. Najvyšším výdavkom spojeným so školským rokom sú obedy, ročne nás stoja 150 – 300 eur. Menej platí iba tretina rodičov. Deti však musia nielen jesť, ale aj niekde prečkať čas medzi koncom vyučovania a okamihom, keď si ich po práci vyzdvihneme. "Touto medzistanicou býva najčastejšie školská družina, ktorá veru nie je zadarmo. Treba si na ňu vyčleniť približne 100 eur ročne. Najviac je využívaná na západnom Slovensku (81,9 %),“ dodáva Lýdia Žáčková. Ak si bez nej poradíte a vaše deti budú tráviť poobedňajší čas na školských krúžkoch, bokom si odložte ďalšie peniaze. Veľká väčšina prvákov navštevuje najmä športové krúžky, výtvarnú a tanečnú. Viac ako tretina rodičov do nich ročne investuje od 100 do 200 eur. Tieto aktivity sú mierne drahšie na západnom Slovensku.

Pri zostavovaní rozpočtu na prváka by ste nemali zabudnúť na školské výlety. O zážitky získané v rámci školského vyučovania sa im síce postarajú pedagógovia, ale hradíte ich z vlastného vrecka. Čím je dieťa staršie tým sú náklady na výlety vyššie.
Takmer polovica rodičov sa vďaka blízkosti školy vyhne aspoň cestovným nákladom, MHD alebo prímestskú dopravu využíva desatina prváčikov. Čo sa týka výdavkov na najmenších školákov, medzi regiónmi nie sú výrazné rozdiely, ale za jednotlivé položky platia mierne viac na západe, hlavne v Bratislavskom kraji. Ak si to všetko pekne zrátame, zistíme, že ročné výdavky na prváka sa šplhajú k sume 450 eur.

Ak spočítame odhady ročných nákladov na školopovinné dieťa za všetky položky vychádza nám suma približne 400 eur. Náklady sú mierne vyššie na prváka. Ani rodičia s viacerými deťmi výrazne neušetria, pri druhom dieťati platia pri výbave priemerne len o 50 eur menej.

Prežite školský rok bez stresu z nedostatku peňazí 

Finančne náročný začiatok školského roka vám pomôže preklenúť POVOLENÉ PREČERPANIE až do výšky 300 eur na UŽITOČNOM ÚČTE v Poštovej banke, ktoré môžete využívať úplne zadarmo. "Túto bezúročnú finančnú pomoc získajú aktívni klienti, ktorí na svojom účte mesačne uskutočnia transakcie minimálne vo výške 200 eur. Peniaze na školské pomôcky a nemalé poplatky spojené so začiatkom školského roka tak budete mať kedykoľvek poruke bez toho, aby ste ich preplatili na úrokoch. Jednoducho, banke vrátite len toľko, koľko ste si požičali,“ vysvetľuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Možnosť využívať povolené prečerpanie podlieha schváleniu banky na základe doterajšej platobnej disciplíny klienta a jeho príjmu.

Najčítanejšie správy