Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Spory o zvyšovanie minimálne mzdy pokračujú. Podnikatelia sú proti
Zdielať na

Spory o zvyšovanie minimálne mzdy pokračujú. Podnikatelia sú proti

BRATISLAVA / Na minimálnej mzde v roku 2018 sa opäť nezhodli sociálni partneri. Teda odborári, zamestnávatelia a ministerstvo práce. Počas dlhého sedenia hospodárskej rady chceli najviac odborári, až 492 eur, s čím štandardne nesúhlasili podnikatelia. Veľa sa im zdal aj návrh ministerstva práce, a to 480 eur. Patová situácia sa bude riešiť v septembri, kedy bude mať posledné slovo vláda.

Ministerstvo práce si vie predstaviť navýšiť minimálnu mzdu v budúcom roku zo súčasných 435 na 480 eur. išlo by tak o viac než 10 percentný nárast.

"Som sa zvyšovanie, aby bol ten rozdiel, čo najväčší, aby sa oplatilo pracovať," povedal minister práce, Ján Richter. 

S tým nesúhlasí asociácia zamestnávateľských zväzov (AZZZ SR). Ohrozené sú podľa jej členov najmä malé a stredné firmy. Jej prezident uviedol aj príklad z praxe.

"Bude napríklad menej čašníkov potom, to už je dopad na služby," myslí si prezident AZZZ SR, Tomáš Malatinský. 

Zamestnávatelia sa napríklad odvolávajú na Česko alebo Maďarsko, kde je nižšia nezamestnanosť ale aj nižšia minimálna mzda. Okrem toho tvrdia, že slovenská vláda život podnikateľom nezľahčuje. 

"Pod tlakom obrovských legislatívnych úprav v bezpečnosti práce, v zdravotníckej legislatíve. Stojí ich to obrovské peniaze, sú pod tlakom," myslí si Roman Karlubík, prvý viceprezident AZZZ SR.  

Republiková únia zamestnávateľov sa k minimálnej mzde na úrovni 480 eur nevyjadrila. Jej členovia s takýmto skokovým navýšením však nadšení nie sú.

"Veľmi ľahko sa rozdáva z cudzích peňazí," konštatuje Ľuboš Sirota, viceprezident únie.  

Spokojní s návrhom ministerstva práce ale nie sú ani odborári, ktorí požadujú naďalej navýšenie minimálnej mzdy na 492 eur. Chcú na to využiť aj priestor, ktorý ostáva do ďalšieho stretnutia, ktoré bude v septembri.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy