Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Jej muž zahynul pri páde lietadla v Hejciach. Prezidentovi prišla vrátiť jeho vyznamenania
Zdielať na

Jej muž zahynul pri páde lietadla v Hejciach. Prezidentovi prišla vrátiť jeho vyznamenania

BRATISLAVA / Havária vojenského lietadla z roku 2006 pri obci Hejce zanechala po sebe viacero pozostalých, ktorí trvajú na opätovnom prešetrení prípadu. Vdova po pilotovi sa dnes oficiálne na znak protestu pokúsila vrátiť prezidentovi Andrejovi Kiskovi vyznamenania, ktoré jej muž dostal in memoriam.

Závery jednej z najväčších leteckých katastrof, aká sa na Slovensku stala, hovoria, že za príčinou nehody je zlyhanie ľudského faktora. Čo znamená, že išlo o chybu pilota. S týmito závermi však nesúhlasí vdova po pilotovi Norbertovi Kumančíkovi a k jej názorom sa pridávajú viacerí príbuzní obetí tejto leteckej tragédie, pri ktorej prišlo o život 42 ľudí. Vdova po obvinenom pilotovi dnes preto prišla vrátiť prezidentovi Andrejovi Kiskovi, ktorý je zároveň vrchný veriteľ ozbrojených síl všetky vyznamenania, ktoré jej muž dostal in memoriam.

Samotný prezident sa s vdovou po pilotovi nestretol, ale poveril tým veliteľa vojenskej kancelárie prezidenta. Oficiálne vrátenie vyznamenaní sa však nekonalo. "Nemohli prijať tieto vyznamenania, tak pani Kumančíková ich tam ale aj tak nechala v kancelárii prezidenta," povedala sestra obete leteckého nešťastia. Pani Kumančíková sa k tejto situácii vyjadriť nechcela.

"Vyznamenania, ktoré nechala manželka pilota v kancelárii prezidenta SR zostanú v depozite pokiaľ si ich nevyzdvihne vzhľadom na to, že navždy patria vojakom," vyjadril sa hovorca prezidenta, Martin Krpelan.

Či už prezident vrátenie vyznamenaní oficiálne prijal alebo nie, faktom zostáva, že viacerí pozostalí naďalej trvajú na opätovnom otvorení a prešetrení celého prípadu. "Prezident Andrej Kiska nemá právomoci odtajniť spis, ktorý sa týka vyšetrovania tejto nehody a zároveň nemôže nariadiť ani vyšetrovanie. To môže urobiť len generálna prokuratúra," povedal Krpelan.

Vyšetrovanie pádu lietadla AN – 24 bolo ukončené pred 11 rokmi orgánmi činnými v trestnom konaní s tým, že technická chyba bola vylúčená. Pochybnosti o príčinách havárie odmietla aj Generálna prokuratúra v decembri minulého roka. "Terminológia, ktorá sa tam používa je otrasná. Vôbec nezodpovedá kvalifikovanej vyšetrovacej komisii. Navyše rezort vyšetroval sám seba. Neboli urobené dôkladné analýzy hĺbkových príčin tej katastrofy. Je to v záujme obetí, ale hlavne prevencie aby sme to vyšetrovanie obnovili," myslí si o výsledkoch vyšetrovania vojak a dopravný pilot Peter Švec. "Slovensko sa bude hanbiť. Lebo to tak nenecháme," hovorí nahnevaná matka obete, Irena Kesyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy