Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dovolenka vás nemusí vyjsť draho. Pri platení sa držte týchto rád
Zdielať na

Dovolenka vás nemusí vyjsť draho. Pri platení sa držte týchto rád

BRATISLAVA / Hotovosť, kreditná karta alebo šeky? Dovolenkový ošiaľ sa naplno rozbehol a mnohí Slováci riešia dilemu ako v zahraničí platiť a pri tom neprerobiť. Pri nesprávnom použití bankovej karty totiž môžeme prísť o desiatky eur, ktoré by sa dali minúť aj inak.

Každý správny dovolenkár by sa mal do zahraničia vybrať s peňaženkou nabitou aspoň tromi nástrojmi – napríklad hotovosťou, platobnou a kreditnou kartou. Peniaze sú vždy istota. Môže sa totiž stať, že naše karty v cudzine nebudú fungovať a problém je na svete. Aj tie však treba vedieť používať. "V obchodoch sa oplatí používať kreditnú kartu, lebo poplatky sú minimálne. V žiadnom prípade nepoužívať kreditku na výbery z bankomatov," hovorí Erika Süčová, analytička Broker Consulting. Poplatok za takýto výber môže byť až 2 - 3 %“.

Aj výbery s debetnou kartou si však treba dobre rozmyslieť. "Pokiaľ sa vyberá v krajinách, kde je iná mena ako euro, výbery sú oveľa drahšie a môžu sa pohybovať na úrovni 5, 10, 15 eur v závislosti od banky a karty," hovorí analytik portálu Finančný kompas, Maroš Ovčarik. Preto je lepšie vytiahnuť z bankomatu naraz väčšiu sumu, prípadne si zmeniť dosť peňazí pred dovolenkou ešte doma. "Jednak si vieme presne zistiť poplatky súvisiace s výmenou a vieme si porovnať kurzy medzi bankami," hovorí Ovčarik. 

Ušetriť sa dá aj pri správnej odpovedi na pokladni či v reštaurácii. V krajinách mimo eurozóny máme na výber, či platiť kartou v domácej mene alebo eurom. Zlotý, koruna či kuna sú však pre nás stále výhodnejšie. Ďalším zo spôsobov, ako neprerobiť, je preveriť si pred dovolenkou v banke, čo všetko obsahuje váš balík služieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy