Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Sociálna poisťovňa nebude vymáhať peniaze cez exekútorov
Zdielať na

Sociálna poisťovňa nebude vymáhať peniaze cez exekútorov

BRATISLAVA / Aktuálna situácia pohľadávok Sociálnej poisťovne predstavuje 632 miliónov eur, čo je takmer 128 tisíc dlžníkov. Raj pre exekútorov sa od júla skončí.

"Sociálna poisťovňa v prvom rade bude vymáhať svoje pohľadávky prostredníctvom svojich zamestnancov, to znamená, prostredníctvom správneho výkonu a nepôjde do exekúcií," vysvetľuje Anna Šurinová, riaditeľka Odboru pohľadávok Sociálnej poisťovne. Ešte počas minulého roka schválil parlament novelu exekučného poriadku. Tá zavádza spomínaný správny výkon. 

Fungovať to bude tak, že poisťovňa vydá rozhodnutie o vymáhaní, zistí si účty, výšku mzdy či poberaných dávok. Dlžník dostane informáciu, že bude od neho vymáhať dlžné peniaze a ak sa neodvolá, alebo bude odvolanie neúspešné, siahnu mu na peniaze.

Sociálna poisťovňa má v súčasnosti na súdoch 430 tisíc exekučných konaní. Každoročne ich však pribúda asi 70 až 90 tisíc. 

Po novom nebudú dlžníci platiť žiadne trovy, ani poplatky exekútorovi. Za oneskorené platenie vám môže Sociálna poisťovňa len naúčtovať penále, a to päť stotín percenta z dlžnej sumy za každý deň omeškania.

V prípade firiem im také niečo hrozí po 15 dňoch od splatnosti poistného. Pri samostatne zárobkovo činných osobách je lehota výrazne dlhšia - šesť mesiacov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy