Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Šéfom ministrov financií EÚ sa môže stať Peter Kažimír
Zdielať na

Šéfom ministrov financií EÚ sa môže stať Peter Kažimír

BRATISLAVA/BRUSEL / Slovensko môže posilniť svoju pozíciu na európskej mape. Šéfom ministrov financií EÚ sa môže stať slvoenský minister financií Peter Kažimír. Z Londýna by sa na Slovensko mohol presťahovať aj Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA)

Holandský minister financií by mal šéfovť euroskupine do roku 2018. V marci ale krajinu čakajú voľby a silnú pozíciu má protieurópska Strana slobodných. "Strana, z ktorej Jeroen Dijsselbloem pochádza, má veľmi zlé výsledky. V budúcej vláde nemusí byť ministrom financií," hovorí analytik euractiv.sk Radovan Geist.  

Nahradiť by ho mohol slovenský minister financií Peter Kažimír. V jeho prospech hrá fakt, že je zo skupiny socialistov. Tístratili pozíciu šéfa parlamentu a požadujú nejakú novú. Ale nie len preto. "Počas slovenského predsedníctva urobili ministerstvo financií niektoré kroky, ktoré mohli u partnerov v eurozéne rezonovať," dodáva Geist. 

Slovensko by mohlo zabojovať pre brexit aj o Európsky orgán pre bankovníctvo. S brexitom prídu Briti o dve agentúry EMA a EBA. EMA sa venuje liekom, EBA bankovníctvu. Práve o ňu by sme mohli zabojovať. 

Slovensko síce nie je významným finančným centrom, ale oproti ostatným členským krajinám má výhodu. "Slovensko je jednou z posledných členských krajín, ktorá nemá európsku inštitúciu alebo sídlo nejakej agentúry," dodal analytik euractiv.sk Radovan Geist. 

"Každá krajina má povinnosť prejaviť záujem zaoberať sa tým," uviedol minister financií Peter Kažimír. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy