Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Trump stojí za NATO, hovorí Theresa May
Zdielať na

Trump stojí za NATO, hovorí Theresa May

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump pri piatkovom stretnutí s britskou premiérkou Theresou May potvrdil, že stopercentne stojí za Severoatlantickou alianciou a že NATO je základom spoločnej obrany.

Novinárom to povedala Theresa May, ktorá ako vôbec prvý štátnik od Trumpovho nástupu do funkcie jednala v Bielom dome s jeho novým šéfom. Reč bola aj o protiruských sankciách, proti ktorých rušeniu sa May vyjadrila. Trump uviedol, že tento krok, teda ich zrušenie, zatiaľ nie je na programe. Obaja štátnici zdôraznili, že ich cieľom je posilnenie vzájomných obchodných väzieb a udržanie "zvláštneho vzťahu" medzi Spojenými štátmi a Britániou.

NATO základom spoločnej obrany 

Podľa May sa obaja lídri zhodli, že NATO je a musí byť základom spoločnej obrany nielen proti možnému vojenskému ohrozeniu, ale aj v boji proti terorizmu či kybernetickým útokom. Trump, ktorý v minulosti opakovane označil alianciu za zastaranú, sa pred novinármi na tému NATO nevyjadril.

Britská premiérka počas tlačovej konferencie otvorila aj ďalšie témy, na ktoré nemá s Trumpom úplne zhodný názor: postoj k Rusku. Nový šéf Bieleho domu opakovane vyhlasuje, že chce zlepšiť vzťahy s Kremľom a podľa svojich poradcov zvažuje zrušenie protiruských sankcií prijatých po anexii Krymu a hackerských útokoch spojených s predvolebnou kampaňou.

May vyhlásila, že protiruské sankcie by mali zostať v platnosti do chvíle, než sa na Ukrajine podaria uviesť do praxe Minské dohody. Podľa Trumpa, ktorý bude v sobotu telefonicky rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, zatiaľ nie je rušenie protiruských postihov na programe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy