Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Podľa výrobcov je v poriadku, ak na Slovensko dodávajú nekvalitnejšie výrobky
Zdielať na

Podľa výrobcov je v poriadku, ak na Slovensko dodávajú nekvalitnejšie výrobky

SLOVENSKO/EÚ / Do postkomunistických krajín dodávajú výrobcovia menej kvalitné produkty. Nie je to len subjektívny pocit, dokazujú to analýzy konkrétnych výrobkov. Stredoeurópske krajiny chcú proti tejto nespravodlivosti bojovať.

Kolové nápoje s fruktózovo-glukózovým sirupom a umelými sladidlami u nás, v Nemecku s cukrom. Toastový chlieb s 19 percentným podielom celozrnnej múky u nás, v Nemecku s 59 percentami. Zemiakové lupienky so 14 percentami slnečnicového a 21 percentami palnové oleja u nás, v Nemecku s 34 percentami výlučne slnečnicového. Ľadový čaj na našich pultoch má o 40 percent menej čajového výťažku, ako v krajinách západnej Európy. A aj pracie prášky tam perú účinnejšie

Rovnaký obal ešte neznamená rovnakú kvalitu

Ak by ste čakali, že tá istá firma vyrobí v takom istom obale produkt v rovnakej kvalite pre všetky krajiny sveta, mýlite sa. Do postkomunistických krajín dodávajú známe svetové značky menej kvalitné výrobky. Preukázali to aj analýzy odborníkov z Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe. Nekvalitnejšie máme aj margaríny, rybie filé, jogurty, kakaové prášky či známu čokoládovú nátierku. Súčasnej európskej legislatíve pritom dvojaké štandardy výrobkov neprekážajú, pokiaľ výrobok nie je zdraviu škodlivý. 

Každý závod má vraj iné postupy

Výrobcovia argumentujú, že každá fabrika má nastavené iné výrobné postupy. A zástupcovia potravnárskeho priemyslu tvrdia, že jednoducho v každej krajine majú ľudia iné chute, ktorým sa snažia vyhovieť. Prihliadajú tiež na to, že u nás sa viac hľadí na cenu. Naopak, predstavitelia našej a českej vlády svorne tvrdia, že často majú u nás výrobky vyššiu cenu, ako v západoeurópskych krajínách, napriek nižšej kvalite. Hovoria o diskriminácii. 

Stredná Európa sa búri

Stredoeurópske krajiny vrátane Slovenska už majú dvojakého metra plné zuby. Požadujú, aby veľké potravinárske spoločnosti a supermarkety prestali na našich trhoch predávať potraviny s nižším štandardom. Podľa časopisu Politico slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie dáva postkomunistickým krajinám novú nádej. 

Zbierajú dôkazy pre komisiu

Hoci táto téma nepatrila medzi priority nášho predsedníctva, už v máji ju na rokovaní V4 otvorila slovenská ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Gabriela Matečná. Spolu s Českom následne problém predostreli Európskej komisii. Eurokomisár Hoeagen  požiadal o dôkazy, na ktorých sa teraz intenzívne pracuje. Hovorca MPaRR SR, Michal Heik dodáva: "Budeme robiť laboratórne testy jednotlivých výrobkov. Predpokladám, že by to mohlo byť niekedy začiatkom roka, že by sme mohli mať konkrétne výsledky testov a potom to budeme predkladať Európskej komisii."

Netreba veriť ani deklarovanému zloženiu

Testy ukázali, že ani zloženie uvedené na obale výrobku, nie vždy korešponduje s realitou. V takom prípade však už ide o klamanie zákazníka a to je podľa európskych právnych noriem protizákonné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy