Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Explózia v Turecku. Zomrelo 8 ľudí, 100 zranených
Zdielať na

Explózia v Turecku. Zomrelo 8 ľudí, 100 zranených

Zdroj: SITA

DIYARBAKIR / Ranná útok na policajnú stanicu v meste Diyarbakir na juhovýchode Turecka zabil osem ľudí a až sto ľudí bolo pri explózii auta s výbušninou zranených. Uviedol to podľa agentúry AP turecký premiér Binali Yildirim. Novinárom tiež povedal, že pri útoku zomrel aj jeden údajný člen zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

PKK vedie ozbrojený boj proti vláde za nezávislý Kurdistan a najmä na juhovýchode krajiny, väčšinovo obývanom Kurdmi, vykonáva časté útoky na turecké bezpečnostné zložky.

Auto s výbušninou explodovalo na predmestí Diyarbakire. Výbuch zdemoloval budovy aj autá v okolí. Podľa premiéra zomreli dvaja policajti, jeden policajný technik a päť civilistov. Podľa Yildirima bolo zranených až sto ľudí, sedem ich zostáva v nemocnici.

Piatkový atentát sa odohral len niekoľko hodín po tom, čo úrady v Ankare a Diyarbakire pozatýkali viac ako desiatku poslancov prokurdskej Ľudovej demokratickej strany (HDP), vrátane jej dvoch šéfov Selahattina Demirtaas a Figeny Yüksekdag. Zadržaní boli vraj preto, že odmietli vypovedať v prípadoch trestných činov propagácie terorizmu.

Yüksekdag už bola odsúdená na desať mesiacov väzenia za podporu terorizmu, ktorého sa podľa súdu dopustila prejavom na pohrebe člena komunistickej strany v roku 2012. Tento týždeň trest potvrdil najvyšší súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy