Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Turecko prepustilo 36 000 trestancov, aby malo miesto pre pučistov
Zdielať na

Turecko prepustilo 36 000 trestancov, aby malo miesto pre pučistov

ANKARA / Turecké úrady prepustili takmer 36 000 odsúdených trestancov a uvoľnili tým miesta vo väzniciach. Po nepodarenom pokuse časti armády o prevrat zatkla turecká polícia desiatky tisíc ľudí, z ktorých mnohých čaká proces pre podozrenie z podpory pučistov a možno aj väzenie.

Oznámením hromadného prepúšťania väzňov úrady podľa štátnej agentúry Anadolu realizovali veľkú časť z opatrení, ktoré oznámili zhruba pred troma týždňami. Podľa zvláštneho dekrétu má byť za určitých podmienok prepustených na slobodu 38 000 trestancov, ktorí boli odsúdení ešte pred pokusom o puč z 15. júla. Netýka sa to ale osôb uväznených za závažné trestné činy, ako sú vraždy alebo sexuálne delikty. 

Turecká vláda na čele s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom tvrdí, že za pokusom o zvrhnutie vlády stojí duchovný Fethullah Gülen, ktorý žije v Spojených štátoch. Úrady pozatýkali alebo nechali vyhodiť z práce desiatky tisíc jeho stúpencov alebo ľudí podozrivých zo sympatizovania s ním. Podľa tureckých médií sú väznice v krajine teraz preplnené

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy